Що кажуть в НБУ

За словами Чурія, минулого року шоком для всіх було зміцнення гривні. «Цього року, якщо у нас все буде нормально з МВФ, буде ще один шок — будуть демонстрації під Національним банком, оскільки люди будуть отримувати проценти зі своїх заощаджень: за депозитами в іноземній валюті — до 1%, а по гривні — нижче 10%», — сказав Чурій.

При цьому він зазначив, що зниження ставок за депозитами позитивно позначиться на українській економіці в цілому.

Читайте також: Скільки зароблять вкладники банків у цьому році

Скільки вкладники тримають в банках

За даними Фонду гарантування вкладів, за 2019 рік загальна сума вкладів фізосіб в банках зросла на 36 млрд грн і склала 474,44 млрд грн.

Підвищуйте дохідність депозиту завдяки бонусам від «Мінфіну»

Як знижувалися ставки з початку року

Банки знижують ставки з початку року. Український індекс ставок за депозитами фізосіб у гривні на 12 місяців за січень впав з 15,18 % до 14,04% річних.

Історичні мінімуми оновлюють і ставки за валютними вкладами. Середня прибутковість зараз на рівні 1,3-2,1% річних у доларах і 0,5-1% євро.

Читайте також: Топ-3 банки по прибутковості гривневих депозитів (огляд)

У Приватбанку минулого тижня заявили, що можуть істотно знизити ставки за всіма видами депозитів до кінця літа. Наприклад, ті, хто готується розміщувати заощадження в євро, повинні бути готові до нульової прибутковості.

Читайте також: monobank знижує ставки за гривневими депозитами

Чому банки знижують ставки

Головним чинником, який буде провокувати подальше зниження прибутковості депозитів, є зниження облікової ставки НБУ. З початку 2019 року Нацбанк вже 5 разів переглядав цей показник у сторону зменшення.

Регулятор наполягає, щоб підопічні — банки — наслідували його приклад. За словами першої заступниці голови Нацбанку Катерини Рожкової, після перегляду ставки НБУ пише листи членам правління та наглядових рад держбанків з проханням знизити ставки за депозитами.

Читайте також: Облікова ставка 11%. У НБУ розповіли, як швидко подешевшають кредити

31 січня Нацбанк вчергове знизив облікову ставку до 11%. Згідно з прогнозом НБУ, до кінця року облікова ставка може бути знижена до 7%.

Раніше повідомлялося