«Якщо хтось думає, що банки займаються спекулятивною діяльністю на валютному ринку, то це не так. Банки – це брокери. Вони беруть валюту від свого клієнта і продають комусь іншому», — повідомив Олег Чурій.

За його словами, є лише близько 5 банків, які періодично беруть на себе валютні ризики. «Так, їх можна назвати спекулянтами, але вони виконують важливу функцію маркетмейкерів і впродовж дня балансують ринок», — зазначив він. Хоча загалом обсяг їхніх операцій невеликий.

Чому банки не заробляють на коливаннях курсу

За словами заступника голови НБУ, більшість банків не намагається заробити на коливаннях тому, що впродовж 25 років в Україні був фіксований валютний курс. «Як наслідок, дилери просто не вміють торгувати», — зазначив Олег Чурій.

На переконання Олега Чурія, якби в Україні був розвинений інститут маркетмейкерів, у НБУ не було б потреби виходити на міжбанк.

Читайте також: Нові правила НБУ для іноземців: що буде з валютним ринком та курсом

Однак наразі обсяг спекулятивних операцій невеликий. Тому, зазначив заступник голови НБУ, регулятор виступає маркетмейкером останньої інстанції.

Як торгує НБУ

Як писав «Мінфін», чистий обсяг купівлі валюти Національним банком в 2019 році склав $7,9 млрд. Цей показник став рекордним за останні 14 років. 

Більше Нацбанк викупав лише у 2005 році. Тоді чиста купівля валюти НБУ становила 10,5 млрд дол. США. З них $4,3 млрд було фактично отримано від приватизаціі Криворіжсталі.

Для порівняння: в 2016-2018 роках цей показник коливався в межах $1,3-1,6 млрд, а у 2011-2015 роках НБУ, навпаки, лише витрачав валюту з резервів для підтримки курсу гривні.