З одного боку — на фоні досить вузького коридору останніх днів за безготівковим доларом — дуже пожвавилися потенційні покупці валюти. Вони побоюються стрибків котирувань і мають бажання закрити свої операції якомога оперативніше та дешевше. Це збільшує тиск на курс протягом сесії, коли великі покупці виходять на торги.

Підштовхує за часом їх ще й майбутній вихідний понеділок у США. Американці будуть відзначати День президентів. Щоб «не зависати» з доларовими платежами — українські клієнти намагатимуться закрити свої угоди сьогодні або максимум — завтра з самого ранку.

З іншого боку — найближчим часом починається період бюджетних платежів і з урахуванням вихідних — у клієнтів не так забагато часу для концентрації гривні під розрахунки з державою.

Якщо курс виявиться привабливим для експортерів, вони не проти будуть заздалегідь продавати валютну виручку з розміщенням гривні на короткі депозити до моменту сплати податків. Такий період підготовки до бюджетних платежів — завжди сприятливий для нацвалюти і працює на її зміцнення.

Відсутність сьогодні на міжбанку великої кількості нерезидентних грошей призведе до того, що курсові інтереси і виходи на торги великих місцевих гравців у поєднанні з виходами / невиходами Нацбанку з інтервенціями — і формуватимуть тренд по курсу протягом дня. А цінники регулятора залишаться основним орієнтиром для всього міжбанку.

Готівковий ринок продовжить залишатися заручником поведінки безготівкового курсу і своєї гри вести не буде, обмежившись лише корекцією цінників в обмінниках в залежності від котирувань на торгах. Працювати обмінники будуть у форматі «з обороту».

Актуальний валютний прогноз від Олексія Козирєва — на youtube «Мінфіну»

Спроби спекулянтів покачати курс протягом дня триватимуть, а періодично — і посиляться у тому випадку, якщо перекоси попиту і пропозиції по валюті будуть зростати, а НБУ буде запізнюватися з реагуванням.

За прогнозами «Мінфіну» 13 лютого обсяги операцій на торгах складуть до $ 170 — 210 млн при укладанні до 430-540 угод, а коридор по долару буде у межах 24,45-24,65 гривень.

За рахунок майже повної відсутності сьогодні фактора нерезидентних грошей на міжбанку — загальний тиск на курс гривні дещо збільшиться.

Котирування готівкового валютного ринку:

Курс долара в банках на 10 ранку: прийом 24,30-24,47 і продаж 24,55-24,70 гривень.

В обмінниках фінкомпаній: купівля 24,40-24,45 гривень та продаж 24,50-24,55.

Стежте за цікавими й ексклюзивними матеріалами «Мінфіну» в Telegram