Як це буде працювати

Електронна акцизна марка буде працювати через штрих-код QR-код, за допомогою яких можна буде рахувати й ідентифікувати товар. Їх перевірятимуть автоматично на касах супермаркетів.

«Ми хочемо, щоб всі товари, які обкладаються акцизом, можна було відстежити: щоб ми чітко знали, скільки виробляється, споживається і скільки було сплачено податків», — сказав прем'єр.

Читайте також: Рада зробила крок до підвищення цін на сигарети

Переваги електронної акцизної марки

Як раніше заявляв міністр Кабміну Дмитро Дубілет, запуск електронних акцизних марок повинен сприяти зменшенню тіньового обігу сигарет і алкоголю. Це також позитивно вплине на здоров'я українців, адже вони не будуть споживати фальсифікат.

Читайте також: Топ-7 проектів Дубілета: Кабмін «виводить з тіні» алкоголь і тютюн

Як замовити нову акцизну марку

Отримати акцизну марку, перевірити сплату акцизу і звітність виробник зможе через електронний кабінет платника податків. Паперових заявок на отримання марок з часом не буде, кажуть у Кабміні.

З 1 квітня акцизну марку нового зразка можна буде замовити через електронний кабінет.

Читайте також: В Україні введуть електронні акцизи. Додаткове обладнання закуповувати не будуть

Раніше повідомлялося

  • За даними Кабміну, в 2019 році з незаконного обігу було вилучено алкогольних напоїв на 154,8 млн грн.
  • У січні 2020 року Податкова провела 443 перевірки в місцях роздрібної торгівлі алкоголем і встановила 435 випадків порушення. За результатами перевірок до порушників застосовано фінансові санкції в розмірі 7,2 млн грн.
  • У грудні 2019 року Кабмін схвалив запуск онлайнреєстру акцизних марок для алкоголю, тютюну і пального.
  • 31 січня ДПС за підтримки Міністерства фінансів запустила пілотний проект електронного сервісу «Пошук акцизної марки», який дозволить перевіряти справжність тютюнових та алкогольних виробів.
  • ВР проголосувала у другому читанні за законопроект № 1210 про підвищення акцизу на сигарети, а також ренти на видобуток залізної руди. Бізнес-спільнота раніше розкритикував законопроект. Підприємців турбують високі штрафи.

Джерело