Щоб стати конвертованою, національній валюті потрібно пройти довгий шлях. «Необхідно завершити і пройти останні етапи валютної лібералізації: скасування зобов'язань під покупку, зняття обмеження на кредитування нерезидентів у гривні, зняття лімітів (як для фізичних, так і для юросіб) по перерахуванню коштів за кордон», — зазначила казначей Forward Bank Наталя Шишацька.

Також потрібно підвищувати інтерес інвесторів до України, який поки знаходиться на мінімальному рівні.

«Для конвертованості української валюти потрібна більш сильна економіка з потужним експортним потенціалом. Для реалізації таких амбітних планів потрібні роки копіткої роботи», — упевнений аналітик ГК «Фінам» Сергій Дроздов.

Швидко увійти в число конвертованих гривня точно не зможе.

«Говорити про те, що гривня в короткостроковій перспективі стане вільно конвертованою валютою, або про появу котирування гривня/долар, гривня/євро на світових біржах — вкрай передчасно. Для цього потрібно підвищувати інтерес до українських активів, збільшувати інвестиційну привабливість країни і як наслідок — інвестиційну привабливість гривні не тільки як розрахункового інструменту», — заявив «Мінфіну» заступник директора фінансового департаменту Укргазбанку Віктор Пастернак.

Появу нашого котирування на світових біржах (гривня/євро або гривня/долар) чекають не скоро. До цієї мети українська влада і економіка в цілому можуть йти не одне десятиліття.

В кінці цього шляху курс гривні може перестати бути контрольованим і стати ринковим, — вважають експерти. Можливо, до того часу українці стануть менш болісно реагувати на зміну валютних котирувань, а курсові рухи будуть відбуватися в невеликих цінових діапазонах. А, значить, більше не зможуть розорити вкладників і позичальників, і ті зможуть без великих побоювань працювати в Україні у всіх валютах.

Чому іноземці зацікавляться гривнею

Як писав «Мінфін», у лютому Національний банк розширив можливості іноземних банків з купівлі-продажу іноземної валюти за гривню.

Тепер іноземні банки зможуть не тільки укладати договори купівлі-продажу валюти за гривні з українськими банками, але і проводити такі операції між собою.

Будуть розраховуватися через коррахунки в українських банках.

 Дізнатися який банк пропонує найвигідніші ставки за вкладами в доларах