Що відомо про створення Бюро фінрозслідувань

Нагадаємо, в січні Верховна Рада без обговорення відхилила законопроект №1208-2 про створення Бюро фінансових розслідувань, який пройшов перше читання. Згідно з ним Бюро фінрозслідувань повинно бути підзвітне Міністерству фінансів.

Як повідомлялося, президент Зеленський вважає, що Бюро фінансових розслідувань має бути підконтрольним Офісу президента, а не Мінфіну.

Читайте також: Бізнес розкритикував законопроект про Бюро фінрозслідувань

Згідно з законопроектом, Бюро фінансових розслідувань має стати органом, в якому сконцентрується розслідування всіх злочинів у сфері публічних фінансів.

Воно мало взяти на себе функції Міністерства внутрішніх справ з розслідування злочинів у сфері публічних фінансів і функції СБУ щодо розслідування цих злочинів. Однак документ до першого читання не передбачав ліквідацію будь-яких підрозділів Служби безпеки України та Міністерства внутрішніх справ.

Раніше повідомлялося

  • 2 жовтня 2019 року Рада прийняла в першому читанні проект закону про Бюро фінансових розслідувань.
  • 13 січня фінансовий комітет ВР рекомендував не приймати закон, цю інформацію підтвердив голова комітету Данило Гетманцев.
  • Законопроект розробили з метою розділити сервісну і правоохоронну функцій Податкової служби, ліквідувати податкову міліцію, оптимізувати структуру та чисельність органів по боротьбі зі злочинами у сфері фінансів.