Як ми і попереджали у своїх останніх прогнозах — боротьба за прибутковість між інвесторами та Мінфіном України при нових продажах облігацій досягла максимального напруження.

Цього разу чиновники розмістили облігацій на загальну суму 9,2 млрд гривень, у тому числі і на всі запропоновані $ 200 млн валютних облігацій. У частині валютних паперів це було очікувано — під 3,39% річних в доларі нерезидентам навряд чи хтось би ще дав можливість розміститися у світі.

 Дивіться прогноз курсу на тиждень від Олексія Козирєва на youtube «Мінфіну

А ось по гривні досягти особливого успіху по зниженню дохідності у Мінфіна України в цей раз не вийшло — ставки по всіх розміщених гривневих ОВДП перебували у межах 9,46-10% річних — тобто істотно не знизилися. Більш того, і обсяги залучення виявилися середніми — всього на близько 4,25 млрд грн із запропонованих 6,5 млрд.

Місцеві інвестори, спекулянти та іноземці явно торгуються по прибутковості і не поспішають активно розкуповувати нові папери та просто намагаються «вициганити» максимальну прибутковість. З огляду на ще й погашення попередніх випусків в ці дні — бюджет за фактом особо нових грошей у гривні не отримає.

Але при цьому на валютному міжбанку буде пожвавлення, тому що як і нові інвестори, так і старі (кому гасяться облігації), так чи інакше будуть виходити на валютний ринок зі своїми операціями.

Крім фактора розрахунків по аукціону сьогодні на міжбанк істотно впливатимуть: зростання активності великих покупців і продавців валюти (середина місяця і ділове життя у розпалі), а також дії Нацбанку (регулятор прагне максимально поповнити резерви за рахунок продажів долара тими нерезидентами, хто купив нові гривневі папери).

Фактично чотири фактори будуть сьогодні впливати на валютний ринок:

1) Курсові завдання великих місцевих гравців;

2) Поведінка інвесторів за підсумками аукціону з розміщення ОВДП і напрямок ними коштів, одержуваних від погашень старих випусків;

 Найвигідніші ставки за вкладами в доларах

3) Цінники Нацбанку при його виходах на торги з інтервенціями;

4) Спроби спекулянтів покачати курс протягом дня.

За прогнозами «Мінфіну» 12 лютого обсяги операцій на торгах складуть до $ 190- 250 млн при укладанні до 480-660 угод, а коридор по долару буде у межах 24,40-24,60 гривень.

Котирування готівкового валютного ринку:

Курс долара в банках на 10 ранку: прийом 24,25-24,45 і продаж 24,49-24,65 гривень.

В обмінниках фінкомпаній: купівля 24,30-24,43 гривень та продаж 24,48-24,55.

Стежте за цікавими і ексклюзивними матеріалами «Мінфіну» в Telegram