Що кажуть у ДПС

«Ми готуємо дорожню карту співпраці з Visa, у межах якої, зокрема, зможемо залучити фахівців однієї із найбільших платіжних систем для роботи над програмним РРО (реєстратор розрахункових операцій — ред.)», — сказано в повідомленні.

Коли збираються запустити додаток

Раніше в Податковій обіцяли показати прототип «РРО в смартфоні» до лютого 2020 року. У відомстві очікували, що в квітні бізнес зможе почати його використовувати.

Повідомлялося, що з 1 січня 2021 року всі ФОПи, які працюють на 2-4 групах платників єдиного податку, будуть зобов'язані використовувати касові апарати.

Читайте також: Податкова запрошує до тестування «касового апарата в смартфоні»

Що таке РРО і хто їх буде використовувати

  • 17 жовтня президент Зеленський підписав закони про застосування касових апаратів у сфері торгівлі, харчування і послуг, а також про детінізацію розрахунків у сфері торгівлі.

  • Цього ж дня був підписаний указ про введення дворічного мораторію на перевірки ФОПів щодо використання касових апаратів.

Читайте також: ФОП-контроль: як нові закони змінять життя малого бізнесу

  • Закони передбачають обов'язковість використання реєстраторів розрахункових операцій (РРО) ФОПами, які працюють у сферах торгівлі та харчування. Підприємці зможуть використовувати безкоштовні аналоги касових апаратів у вигляді додатків на смартфони, планшети, комп'ютери.

  • Кабмін підготував зміни в чинне законодавство, які передбачають впровадження перевірок ФОПів тільки на основі ризик орієнтованого підходу. Це означає, що для чесного бізнесу ймовірність перевірки знизиться.

  • Згідно з опитуванням групи «Рейтинг», більшість українців підтримують введення обов'язкових касових апаратів для малого бізнесу, дві третини — ідею повернення коштів у разі ненадання фіскального чека.

Читайте також: Кабмін пропонує скасувати частину штрафів за користування РРО

  • Противники змін звертають увагу на збільшення штрафів і величезні витрати бізнесу в процесі виконання нових норм.