Думки експертів

«Ми живемо в країні, де не довіряють уряду. Тому я б не довіряв і цьому додатку. Він може отримувати доступ до даних на смартфоні. У тому числі, це і контакти, і листування, і т. д.», — заявив Максим Тульєв.

На думку експерта, існує «ненульова0 небезпека», що конфіденційні дані можуть потрапити до сторонніх осіб.

Тульєв додав, що на основному своєму телефоні користуватися додатком небезпечно.

Читайте також: Паспорт в смартфоні і скільки українців вже користуються ID-картою

Раніше ряд експертів також висловлювали побоювання, що дані, які потрапили в державний додаток, не захищені. Нібито програмний код не був відкритий для громадськості для аналізу і пошуку помилок. Також експерти мають претензії до ліцензійної угоди.

Читайте також: Криклій: Забули паспорт під час подорожі — покажіть права зі смартфона

Нагадаємо

  • 6 лютого Міністерство цифровий трансформації презентувало мобільний додаток «Дія». До 2024 року з його допомогою можна буде отримати будь-яку держпослугу, не виходячи з дому. Зараз у додатку доступні лише водійські посвідчення.
  • Додаток «Дія» доступний для скачування в App Store і Google Play.
  • За даними міністра Михайла Федорова, за 4 дні з моменту презентації програми (з 6 по 10 лютого), додаток «Дія» завантажило вже більше мільйона користувачів.
  • За словами президента Володимира Зеленського, Україна стала третьою країною у світі, яка запустила подібний сервіс. За задумом уряду, «Дія» повинна стати «державою в смартфоні».