Що обіцяє президент

За словами глави держави, Польщу вибрав орієнтиром для того, щоб повернути звідти українських заробітчан.

Читайте також: Зарплата в Польщі зараз в 3,5 раза вище, ніж в Україні — Милованов

«Я дуже хочу, щоб середня зарплата у нас була, як у Польщі. Я хочу вірити, що ми за чотири з половиною року здійснимо цю мрію. Чому як в Польщі? Тому що в Польщі зараз вже кілька мільйонів українців. А чому вони повернуться? Тільки, якщо тут буде мотивація», — сказав Зеленський.

На думку президента, навіть 70% польської зарплати будуть підштовхувати українців залишатися вдома і не їхати на заробітки.

Читайте також: Жодних робочих віз. У Польщі запрацював новий закон для українських заробітчан

Як зростає зарплата в Україні

Середня номінальна заробітна плата штатного працівника підприємств, установ та організацій України у грудні 2019 року склала 12 264 грн, що на 16% більше порівняно груднем 2018 року.

Найпомітніше зарплати зросли в Київській, Миколаївській, Рівненській та Хмельницькій областях. Найвищий рівень зарплат у грудні в Києві – 18 869 грн. Найнижчий в Чернігівській області – 8 851 грн.

Внесок мігрантів

У 2019 році реальна зарплата штатних працівників в Україні зросла на 9,8%. У Національному банку пов'язують досить стрімке зростання, зокрема, з великою кількістю українців, які виїхали за кордон.

Читайте також: В 2019 році найбільше грошових переказів від трудових мігрантів надійшло з Польщі

За даними посольства України в Польщі, кількість трудових мігрантів з України в Польщу з 2014 роки зросло в п'ять разів: з понад 300 тисяч до приблизно півтора мільйона.

Програма кредитування «Повертайся і залишайся»

  • 3 грудня 2019 року президент Володимир Зеленський анонсував державну програму кредитування бізнесу «Повертайся і залишайся». Мета програми — повернути додому українських заробитчат і надати доступні кредити на власну справу.
  • Держава компенсує підприємцю частину відсотків за кредитом — ставки складають від 5 до 9% річних в залежності від кількості створених робочих місць з можливістю щоквартального зниження процентної ставки.
  • У межах програми українські підприємці можуть отримати кредит (або кілька кредитів на розвиток бізнесу терміном до 5 років на суму до 1,5 млн грн.