Що запропонував Вітренко

За словами Вітренка, з відповідною пропозицією він звернувся до керівництва країни ще в середині січня, але не отримав відповіді.

«Я у середині січня запропонував політичному керівництву віддати мою премію безпосередньо українцям, заради яких досягав я таких екстраординарних результатів», — написав він.

Читайте також: Зеленський розпорядився, як витратити сплачений Газпромом борг

Топменеджер назвав ці виплати «Премія за перемогу в Стокгольмському арбітражі і підписання нового контракту на транзит з Газпромом команди під керівництвом Юрія Вітренка».

Крім того, у своїй заяві Вітренко наголосив, що, не виплачуючи йому премію за перемогу в Стокгольмському арбітражі, передбачену контрактом, роботодавець в особі Нафтогазу порушує всі норми трудового законодавства.

Скільки міг би отримати кожен українець

За словами Вітренка, ідеться про $2,9 млрд, отриманих за рішенням арбітражу, плюс $7,2 млрд — гарантований дохід від транзитного контракту з Газпромом. Загалом це $10,1 млрд.

«У перерахунку на кожного громадянина України виходить близько 6 тис. грн, або понад 16 тис. грн на кожне домогосподарство", — порахував він.

На що пропонує витрачати

Дуже важливо, за словами Вітренка, щоб українці ефективно використовували ці гроші. Логічно і справедливо було б пов'язати ці виплати зі сферою газу — «на витрати на енергоефективність».

Він запропонував видати сертифікати, які українці можуть обміняти на товари в спеціальному електронному магазині, який буде торгувати виключно товарами для підвищення рівня енергоефективності. Наприклад, матеріали для утеплення приміщень, бойлери з високим ККД тощо.

Читайте також: НБУ хоче, щоб Нафтогаз перераховував до бюджету більше

Що для цього потрібно

«Для практичної реалізації цієї ініціативи знадобляться законодавчі зміни. Зокрема, про звільнення від оподаткування відповідних доходів Нафтогазу і моєї премії, яка йде на виплату цих грошей людям, і доходів простих українців, які отримують ці гроші», — написав Вітренко.

Читайте також: Нафтогаз готується до нових судів із Газпромом

Передісторія з преміями

  • Президент Володимир Зеленський доручив Кабміну врегулювати ситуацію з преміями в Нафтогазі.
  • Ідеться про премії топменеджерам Нафтогазу, передбачені контрактом за отримання компенсації від Газпрому.
  • Як повідомлялося, близько $29 млн (1%) із отриманих від Газпрому $2,9 млрд боргу підуть на виплати премій топ-менеджерам Нафтогазу.
  • Пізніше Кабмін встановив жорсткі ліміти на преміальний фонд держкомпаній і провів роз'яснювальну бесіду з наглядовими радами держкомпаній, щоб ті утрималися від виплат величезних премій за вже діючими контрактами.

Читайте також: В Нафтогазі прокоментували чутки про премії

  • Раніше в Кабміні заявляли, що зарплати у держсекторі повинні бути ринковими, але не менші, ніж у приватному секторі.