Підсумки дискусії

Шість членів комітету висловили думку, що зниження облікової ставки на 2 п. п. — це збалансований крок.

Вони вважають, що занадто агресивне зниження облікової ставки створить ризики прискорення інфляції до рівня вище цільового діапазону в 2021 році. У цьому випадку НБУ буде змушений призупинити пом'якшення монетарної політики або навіть посилити її жорсткість. Такий розворот політики може негативно позначитися на розумінні логіки дій НБУ економічними агентами і підірвати довіру до неї.

Читайте також: Оновлений прогноз: НБУ очікує прискорення економічного зростання

Члени комітету звернули увагу на те, що ключові ризики для прогнозів НБУ зберігаються. Серед них — відстрочка укладення нової програми співпраці з МВФ і посилення загроз для макрофінансової стабільності в результаті рішень українських судів.

Учасники дискусії також зазначили, що, хоча поширення коронавірусу поки не розглядається як вагомий і тривалий чинник для макроекономічної і фінансової стабільності української економіки, водночас потенційно він може стати одним із ризиків реалізації макроекономічного прогнозу.

Поступове зниження облікової ставки, на думку членів комітету, також є оптимальним для того, щоб населення і бізнес пристосувалися до нових економічних реалій — наближення процентних ставок за депозитами до однознакового рівня.

Читайте також: Приват готовий обвалити ставку за гривневими депозитами до 8% річних

Різке зниження процентних ставок може загальмувати приплив строкових депозитів у банківську систему. Поступове зниження, навпаки, дозволить банкам привести свою відсоткову політику у відповідність до змін монетарних умов, а громадянам і бізнесу полегшить прийняття інвестиційних рішень.

Найвигідніші на сьогодні ставки за депозитами в каталозі «Мінфіну»

Двоє членів комітету, які висловилися за зниження облікової ставки на 2,5 п. п. — до 11,0%, аргументували це тим, що волатильність обмінного курсу гривні у січні залишалася в прийнятних межах. Отже, вплив на інфляційні очікування буде обмеженим.

Читайте також: Чому інфляція падає, а життя дорожчає. І що буде далі

Більш істотне зниження облікової ставки не несе значних ризиків для припливу вкладів у банки, вважають члени комітету Банки будуть побоюватися знижувати ставки різко, особливо за строковими депозитами населення, бо зацікавлені втримати клієнтів.

Крім того, зниження ставок за депозитами не завжди перешкоджає припливу вкладів. Це підтверджує динаміка депозитів в іноземній валюті. Незважаючи на значне зменшення ставок за цими депозитами, їх обсяги в 2019 році зростали.

І навіть незважаючи на зниження ставок за гривневими депозитами, вони будуть залишатися привабливим інвестиційним інструментом. В умовах досить низької інфляції гривневі депозити будуть забезпечувати високу реальну прибутковість за валютними вкладами.

Читайте також: У Нацбанку пояснили, чому є можливість знизити облікову ставку до 7%

Більшість членів комітету погодилася з новою прогнозної траєкторією облікової ставки. Нагадаємо, НБУ має можливість знизити облікову ставку істотніше, ніж передбачалося раніше — до 7% — за умови стабілізації інфляції в цільовому діапазоні.

Окремі члени комітету дотримуються думки про необхідність надалі сповільнити зниження облікової ставки. Один з членів висловив думку, що різке зниження облікової ставки може негативно вплинути на бажання населення заощаджувати.

Нагадаємо

  • 30 січня правління Національного банку України прийняло рішення знизити облікову ставку з 13,5% до 11% річних. На початку 2019 року вона становила 18%.