Підстави для скарг

За словами Вітренка, підставами для звернення до антимонопольного органу ЄС є те, що Газпром і надалі блокує можливість для європейських компаній купувати російський газ на україно-російському кордоні.

Крім цього, Газпром блокує експорт газу з Росії компаній, які не пов’язані з Газпромом, а також постачання газу з країн Середньої Азії через територію Росії.

Читайте також: Зеленський розпорядився, як витратити сплачений Газпромом борг

Він зазначив, що Нафтогаз також готується до нових судових спорів з Газпромом у Стокгольмському арбітражі щодо боргів компанії «Росукренерго», яка свого часу була посередником у відносинах між Газпромом та Нафтогазом.

«Звісно, краще вирішувати всі проблемні питання без судових процесів. Тому ми плануємо спочатку ці питання спробувати обговорити з Газпромом», — долав Вітренко.

Читайте також: НБУ хоче, щоб Нафтогаз перераховував у бюджет більше

Нагадаємо

  • 27 грудня 2019 року стало відомо, що Газпром виплатив Нафтогазу $2,9 млрд, які присудив Стокгольмський арбітраж щодо спору про контракт на транзит. 
  • 20 грудня в Мінську був підписаний новий контракт між Україною та Росією. 
  • Він передбачає підписання транзитної угоди на п'ять років (2020 рік — 65 млрд куб. м, 2021-2024 роки — 40 млрд куб. м) з можливістю його продовження на десять років.
  • Крім того, відмову сторін від існуючих позовів, включаючи врегулювання штрафу Антимонопольного комітету України на $7,4 млрд. Повідомлялося, що Росія і Україна домовилися з 1 січня 2020 року обнулити взаємні претензії і зняти арешти майна на користь рішень за судовими позовами.
  • При цьому угода не стосувалася судів Нафтогазу проти РФ щодо втрачених через анексію Криму активів.