З одного боку — завдяки НБУ (він активно викуповував долар в середині минулого тижня, чим стримував падіння курсу), з іншого — за рахунок поступового зростання попиту на валюту з боку імпортерів (вони почали активно проплачувати свої валютні контракти з метою закрити свої розрахунки дешевше).

Досвідчені гравці розуміють, що міжбанк мацає «дно» по курсу і мають бажання в залежності від своїх інтересів — або скупитися на найнижчих котируваннях, або — притримати валюту і дочекатися розвороту ринку.

У будь-якому випадку — протистояння курсових інтересів великих гравців сьогодні буде одним з трьох основних чинників, що впливають на тренд на торгах.

 Дивіться валютні прогнози від Олексія Козирєва на youtube

Другим фактором буде завтрашній аукціон з розміщення ОВДП. Боротьба за прибутковість між потенційними покупцями та Мінфіном триває і ми не впевнені, що чиновникам в цей раз вдасться серйозно її знизити. Розміщувати будуть облігацій на 6,5 млрд гривень і на $ 200 млн. З урахуванням майбутніх погашень на цьому тижні облігацій попередніх випусків — «Мінфін» не прогнозує великого чистого припливу ресурсів в бюджет, але за рахунок активізації нерезидентів перед аукціоном і у період розрахунків по ньому — курсові коливання дещо посиляться. Та частина іноземців, хто вирішить збільшити свої вкладення в ОВДП — в ці понеділок-середу будуть активні на ринку, що потенційно спрацює на користь гривні, хоча і не в таких значних масштабах, як це бувало раніше.

Третім фактором вже традиційно буде НБУ з його інтервенціями по купівлі / продажу долара на міжбанку. Його цінники залишаться основним маркером по курсу на сьогодні. За нашими даними сьогодні декілька великих імпортерів будуть виходити на торги з купівлею валюти (вони побоюються її потенційного зростання і вважають за краще не тягнути із закриттям своїх контрактів) і це не дасть Нацбанку вже уж дуже активно поповнити свої резерви, але в той же самий час і нерезиденти придивляються до завтрашнього аукціону та частина з них почне продавати валюту вже зараз, щоб сконцентрувати на завтра-післязавтра необхідні обсяги гривні.

 Оформити депозит з підвищеним доходом

Спекулянти продовжать сьогодні працювати у форматі «в дві сторони», а готівковий ринок залишиться заручником поведінки курсу на міжбанку і продовжить в основному працювати «з обороту».

За прогнозами «Мінфіну» 10 лютого обсяги операцій на торгах складуть до $ 190-250 млн при укладанні до 480-660 угод, а коридор по долару буде у межах 24,40-24,65 гривень.

Котирування готівкового валютного ринку:

Курс долара в банках на 10 ранку: прийом 24,30-24,46 і продаж 24,54- 24,75 гривень.

В обмінниках фінкомпаній: купівля 24,40-24,50 гривень та продаж 24,52-24,60 гривень.

Стежте за цікавими і екскл юзівнимі матеріалами «Мінфіну» вTelegram