«Мінфін» вирішив проаналізувати, які умови кредитування банки сьогодні пропонують бізнесу (як ФОП, так і юрособам) і яким чином заохочують клієнтів.

Пропонуємо вашій увазі порівняння головних чинників при виборі вигідного кредиту на прикладі п'яти українських банків, які фінансують малий та середній бізнес.

*Ставка доступна для юросіб та ФОП з річним оборотом понад 50 млн грн.

Як розпізнати вигідні умови кредиту для бізнесу? Зверніть увагу на кілька важливих складових. Коротко порівняємо пропозиції на фінансовому ринку на прикладі наведених в таблиці банківських продуктів.

Максимальна сума кредиту

Щедрий ліміт — перша запорука успіху. Важливо, на яку «межу» можна розраховувати клієнту. Найвигідніші пропозиції роблять ОТП Банк і Альфа-Банк — до 10 і 7,5 млн грн відповідно. Однак, ці пропозиції істотно відрізняються. Так, Альфа-Банк готовий надати таку високу суму кредиту без застави, а клієнтові ОТП доведеться надати заставу.

Інші банки, як правило, намагаються обійтися без ризику. Наприклад, Кредобанк і Креді Агріколь Банк орієнтуються на середньомісячний дохід клієнта. Таким чином, максимальна сума кредиту безпосередньо залежить від масштабу вашого бізнесу.

Забезпечення

Банки вимагають в якості забезпечення за кредитом будь-яке майно самого позичальника або майно третіх осіб — заставодавців. В основному, в якості застав розглядаються транспортні засоби, нерухомість і обладнання. Найчастіше тим, хто не має ліквідних застав, не доводиться розраховувати на залучення коштів. Але, є й винятки.

На даний момент з банків, що розглядаються, беззаставні кредити на суму до 7,5 млн грн пропонує тільки Альфа-Банк. До того ж, це не межа. Банк може надати позичальнику і велику суму, але в цьому випадку застава все ж знадобиться.

Ставка за кредитом і щомісячна комісія

Залучити великий кредит — вже непросте завдання, але не менш важливо обрати ті умови погашення, які дозволяють уникнути переплат — великих ставок і комісій, які з'їдають гроші, які можна направити на розвиток бізнесу.

Хоча банкіри і обіцяють зниження кредитних ставок, порівняльний аналіз показує, що далеко не всі учасники ринку поспішають це робити. Наприклад, ОТП Банк, який готовий дати бізнесменам в кредит до 10 млн гривень, встановив кредитну ставку на рівні 23% річних, тоді як «плаваюча» ставка за кредитами Альфа Банку на поточний момент становить всього 15% (вона формується за формулою «облікова ставка НБУ + 4% ») для клієнтів з оборотом понад 50 млн грн.

Практично всі банки, що потрапили в огляд, не вимагають щомісячних комісій за своїми кредитами. Винятком є ​​тільки Кредобанк.

Термін кредитування

Як би там не було, взяті в кредит гроші доведеться повертати. Головне питання, як скоро. Багато хто вважає: що чим більше термін кредитування — тим краще, оскільки буде більше часу заробити необхідну суму. Але часто позичальники, навпаки, не хочуть затягувати з поверненням кредиту, вважаючи за краще достроково позбутися боргового навантаження.

На термін до трьох років кредити пропонують такі банки як Альфа-Банк, Ощадбанк і ОТП Банк. Серед розглянутих продуктів найбільш короткий термін кредитування бізнесу у банку Креді Агріколь — 1 рік.

Підбиваючи підсумки

Як бачимо, банки вже роблять кроки щодо зниження кредитних ставок для бізнесу. Зокрема, Альфа-Банк Україна слідом за зниженням облікової ставки НБУ оновив умови кредитування бізнесу. Це дозволило банку вивести на ринок кредитний продукт для компаній, який за багатьма параметрами вигідно відрізняється від пропозицій конкурентів. Наприклад, у багатьох банках сьогодні кредити бізнесу видаються тільки за умови поручительства і при наявності надійної застави. Альфа-Банк пропонує беззаставні кредити на суму до 7,5 млн грн. Рішення про кредитування банк приймає протягом 5 днів. У порівнянні з іншими банками — це дуже оперативна реакція.

При цьому клієнтам з річною виручкою від 50 млн до 300 млн грн Альфа-Банк пропонує кредити з «плаваючою» ставкою. Чим більше НБУ буде знижувати облікову ставку, тим вигіднішими будуть ці кредити для позичальників. А НБУ поки що взяв курс якраз на зниження цього ключового показника.