Причини нестачі працівників

У звіті зазначено, що нестача працівників відчувалася в усіх базових видах діяльності, найгостріше — в будівництві і в переробній промисловості.

Як відзначають в Нацбанку, одним чинників нестачі робочої сили стало значна кількість українців, які виїхали працювати за кордон (в Польщу, Чехію, Росію) через бажання заробляти більше. 

Читайте також: Зарплата в Польщі зараз в 3,5 раза вищі, ніж в Україні — Милованов

«Так, в 2019 році кількість українських трудових мігрантів у Польщі оцінювалося майже в 1 млн осіб. Значна частина трудових мігрантів — представники дефіцитних нині робітничих професій», — наводить статистику регулятор.

Куди їдуть на роботу українці

Нагадаємо, українців на робочі вакансії найбільше в 2019 році чекали в Польщі, Німеччини, Словаччини, Ізраїлі, Чехії, Угорщині та Литві. Кількість відгуків на працевлаштування за кордоном склала більше півмільйона.

Читайте також: Скільки в Україні безробітних і чи стає їх більше

Раніше повідомлялося

  • Інтерес українців до трудової міграції за кордон у другій половині 2019 року значно знизився. Зацікавленість українців у виїзді за кордон досягла свого піку в березні 2019 року. Відтоді вона знизилася на 10,4%.
  • З іншого боку, як зазначають у НБУ, зростає зацікавленість у роботі в Німеччині через спрощення процедури працевлаштування для працівників з країн, що не є членами ЄС.

Читайте також: Скільки грошей заробітчани переказали в Україну в 2019 році. Дані НБУ

Скільки українці переказують додому

  • За підсумками 2019 року українські трудові мігранти переказали в Україну близько $12 мільярдів.
  • В 2018 році, за розрахунками НБУ, обсяги грошових переказів заробітчан становили $10,88 мільярда. За розрахунками Світового банку, заробітчани переказали в Україну $14 мільярдів.
  • Раніше в Нацбанку очікували, що за підсумками 2019 року заробітчани перераховують в Україну $11 мільярдів.