Із чим пов'язаний перегляд ставки

Як пояснили в Нацбанку, зміна прогнозу щодо облікової ставки зумовлена зниженням середньострокової реальної процентної ставки з 3% до 2%. На це вплинув реальний обмінний курс гривні.

За оновленими розрахунками, реальний обмінний курс був недооціненим у 2015-2017 роках. Водночас структурні характеристики економіки України узгоджуються з міцнішим рівноважним курсом, ніж очікувалося раніше.

Читайте також: Милованов пояснив, чому варто істотно знизити облікову ставку

Тож, згідно з новими оцінками, Національний банк має можливість знизити облікову ставку істотніше, ніж передбачалося, раніше – до 7%.

Такий рівень процентної ставки буде рівноважним для української економіки, коли інфляція буде знаходитись на рівні цілі, а ВВП та зайнятість – на потенційному рівні.

Читайте також: Представник МВФ пояснив, чому занадто низькі процентні ставки нашкодять Україні

На що впливає зниження ставки

Облікова ставка — це один з основних індикаторів економіки. Вона являє собою відсоток, під який НБУ надає кредити банкам та, відповідно, нижче якого комерційні банки не можуть давати кошти клієнтам.

Це один з ключових інструментів управління інфляцією.

Оформити депозит з вищою ставкою завдяки бонусам від «Мінфіну»

Зміна облікової ставки є важливим сигналом для визначення банками процентних ставок за вкладами і позиками. Зокрема, зниження облікової ставки впливає на зниження ставок за депозитами для населення.

Читайте також: Чому інфляція знижується, а життя дорожчає. І що буде далі

Підвищуючи облікову ставку, Нацбанк збільшує вартість кредитів та депозитів, чим стимулює українців більше заощаджувати кошти. Зниження облікової ставки має зворотний ефект та стимулює людей більше коштів витрачати у конкретний момент, що впливає на зростання цін.

Читайте також: Оновлений прогноз: НБУ очікує прискорення економічного зростання

Нагадаємо

  • 30 січня правління Національного банку України прийняло рішення знизити облікову ставку з 13,5% до 11% річних. При цьому на початку 2019 року вона становила 18%.