Якого ефекту очікує уряд

«0,23% ВВП — це за нашими оцінками додатковий приріст вже в цьому році. Але, на жаль, він досить маленький, тому що це буде тільки 2-3 місяці (від вступу закону в дію — ред.), люди подивляться як це все працює.

А вже наступного року очікуємо 1% або більше», — повідомив Милованов.

Читайте також: Закон про ринок землі. Експерт назвав всі плюси і мінуси

Скільки буде коштувати гектар

Милованов також зазначив, що зараз складно спрогнозувати вартість гектара землі. За його словами, вирішить ринок. Оскільки навколо агросектору буде створюватися додаткова інфраструктура і переробна галузь, вартість землі буде зростати.

Раніше в МЕРТ називали ціну $2200 за один гектар землі.

Читайте також: Оренда гектара землі подорожчає удвічі після відкриття ринку — Кабмін

П'ять ключових положень закону

  • купувати землю зможуть тільки українці та компанії, засновані громадянами України, а також територіальні громади й держава;
  • ліміт концентрації землі в одних руках — не більше 10 000 га;
  • власниками землі також можуть стати банки, якщо отримають землю в якості застави; потім вони будуть зобов'язані протягом двох років продати такі ділянки на аукціонах;
  • ціна землі не може бути нижчою від нормативної грошової оцінки;
  • іноземців до купівлі землі допустять тільки за підсумками референдуму, орієнтовної дати якого поки немає.

Читайте також: Відкриття ринку землі: розбір головних міфів

На якому етапі прийняття закон

  • 13 листопада Рада прийняла за основу законопроект щодо обігу земель сільськогосподарського призначення. №2178-10. Його підтримали 240 народних депутатів.
  • Серед найбільш обговорюваних положень законопроекту — купівля землі іноземцями та ліміт землі «в одні руки». У версії законопроекту до другого читання ліміт зменшений з 200 тисяч га до 10 тисяч га, як і запропонував президент Володимир Зеленський після протестів.

Читайте також: Ринок землі і газу: що станеться з курсом валют (відео)

  • Сьогодні, 6 лютого, Рада почала розглядати законопроект про продаж земель сільськогосподарського призначення в другому читанні. Між першим і другим читанням в нього внесли 4018 поправок, тепер їх все повинен пропрацювати парламент.

  • Голова фракції «Слуга народу» Давид Арахамія зазначив, що у фракції достатньо голосів на підтримку законопроекту, але працювати доведеться всю ніч.

  • Раніше радник прем'єр-міністра Олексій Мушак заявив, що є два сценарії розгляду земельного закону в Раді — за повною процедурою (що, за його словами, займе близько 2 місяців), або за скороченою процедурою (розгляд займе до 3 годин).