Що говорять депутати

За словами депутата фракції «Голос» Галини Васильченко, багато ФОПів уже очікують підняття лімітів у зв'язку з прийняттям цих податкових змін.

«Якщо ми ухвалимо цю постанову, все буде скасовано. Ми однозначно не будемо її підтримувати, бо розуміємо, наскільки важливим є підняття лімітів для ФОПів. Також ми переконані, що цей закон передбачає деофшоризацію та деолігархізацію», — сказала Васильченко.

Читайте також: Підвищення лімітів для ФОПів: і «білі» виграють, і «сірі» не постраждають

Як зростуть ліміти

Нагадаємо, 16 січня Верховна Рада прийняла поправку до законопроекту №1210, яка передбачає підвищення річних лімітів граничного доходу для ФОПів 1-3-ї груп:

  • для 1-ї групи (не використовують найману працю, працюють на себе) ліміт річного доходу підвищили з 300 тис. до 1 млн грн;
  • для 2-ї групи (не більше 10 найманих працівників) — з 1,5 млн до 5 млн грн;
  • для 3-ї групи (необмежений штат співробітників) — з 5 млн до 7 млн грн.

Читайте також: ЄСВ та єдиний податок-2020: розрахунки для ФОПів

Навіщо підвищувати ліміти

Востаннє граничний обсяг річного доходу «спрощенців» депутати переглядали в 2014 році. Відтоді відбулося багато змін, які вплинули на збільшення витрат підприємців. Зокрема, приблизно втричі зросла мінімальна заробітна плата, за нею «потягнулися вгору» розміри податків. Тому питання підвищення лімітів для ФОПів назріло давно.

Читайте також: Підвищення лімітів не вирішить проблему псевдофопів — експерт

Що це змінить для бізнесу

  • Більше підприємців зможуть скористатися «спрощенкою».
  • Українцям, які тільки думають стати підприємцями 1 групи, зробити це буде легше. А держава буде давати час «стати на ноги» маленьким.
  • ФОПи, які частково або повністю працювали «в тіні», зможуть нарешті працювати відкрито.