Нерезиденти завершили свої розрахунки за останнім аукціоном ОВДП і сьогодні особливих продажів валюти від них вже не буде. Їх роль у операціях міжбанку зросте наступного понеділка-вівторка, коли вони вже визначаться зі своїми планами на новий аукціон з розміщення облігацій.

Відсутність великої кількості іноземців на нашому міжбанку різко посилює роль ситуативних завдань та інтересів за курсом саме місцевих компаній. Приплив на міжбанк валюти останніх днів та просідання долара багато в чому були пов'язані саме з продажами НАК «Нафтогаз» і його подальші плани в цьому питанні дуже істотно впливатимуть на загальний стан валютного ринку.

 «Мінфін» рекомендує — дивіться валютні прогнози Олексія Козирєва

Фактично два фактори будуть сьогодні впливати на курсоутворення — обсяги продажів валюти великими місцевими гравцями (до Нафтогазу періодично приєднувалися великі аграрії та металурги) і власне дії Нацбанку щодо виходу / невиходу на торги з інтервенціями. Цінники регулятора в цих операціях залишаться і сьогодні основним сигналом для міжбанку в частині тренда по курсу.

Продовження періоду виведення дивідендів у «дочок» іноземних компаній (вже майже закрили основні обсяги таких операцій), ліквідність у банківській системі та поведінка готівкового ринку (фактично повністю копіює курси міжбанку і своєї «гри» не веде, працюючи в основному в режимі «з обороту») — практично є тільки фоном, того що відбувається на валютному ринку останніх днів та істотного впливу на курсоутворення зараз не має.

Спекулянти сьогодні працюватимуть як в форматі «в дві сторони», так і підлаштовуючись під дії місцевих гравців — намагатимуться покачати котирування протягом сесії.

 Найвигідніші ставки за вкладами в доларах

Загальний настрій на торгах залишається позитивним для гривні і основна частина його гравців налаштовані на подальше зміцнення гривні до мети 24,30-24,40 найближчим часом.

Зіпсувати це «свято впевненості у гривні» може різкий вихід на міжбанк декількох великих покупців нафтопродуктів (у них були такі плани на сьогодні-завтра), але швидше за все вони як досвідчені гравці — будуть це робити неодноразово і без зайвого шуму, щоб не розбурхати ринок і тим самим не підірвати котирування.

За прогнозами «Мінфіну» 6 лютого обсяги операцій на торгах будуть близько $ 180- 210 млн при укладанні до 440- 530 угод, а коридор по долару буде перебувати у межах 24,40-24,70 гривень.

Котирування готівкового валютного ринку:

Курс долара в банках на 10 ранку: прийом 24,40-24,50 і продаж 24,60-24,90 гривень.

В обмінниках фінкомпаній: купівля 24,47-24,55 гривень та продаж 24,60 -24,75 гривень.

Стежте за цікавими і ексклюзивними матеріалами «Мінфіну» в Telegram