1) Розрахунки інвесторів з Мінфіном України по вчорашньому аукціону з продажу ОВДП. Ми не можемо сказати, що він пройшов ідеально для чиновників. Продано облігацій на 2,33 млрд гривень. Найбільшим попитом користувалися папери терміном на 154 дні (поданих заявок було в 4 рази більше, чим продали) і на 483 дня (заявок було у 2 рази більше, чим продали). На 1106 днів бажаючих виявилося приблизно стільки ж, скільки й продали бумаг. Прибутковість за всіма облігаціями — від 9,60% до 9,84% річних.

 Оформити депозит в доларах

Мінфіну не вдалося  сильно в черговий раз знизити дохідність і це говорить про те, що торг за новий компромісний рівень між інвесторами та чиновниками подовжиться і лише посилиться. Такі обсяги реалізації ОВДП вже перекриті нерезидентами їхніми вчорашніми продажами валюти і розраховувати на нові активні розпродажі з їх боку сьогодні не варто. Це працює проти гривні;

2) Продовження періоду виведення дивідендів у «дочок» іноземних компаній. Репатріація дивідендів у «дочок» іноземних компаній триває, що дає шанс спекулянтам спробувати заробити на цьому ситуативному попиті на валюту;

3) Вчорашнє просідання котирувань на міжбанку активізувало імпортерів. Вони порахували, що ситуативне просідання курсу долара у вівторок скоро може закінчитися і сьогодні вийдуть зі своїми купівлями в надії закупитися валютою максимально дешево. Це збільшить попит на міжбанку та дасть можливість експортерам спробувати, притримуючи валюту — підняти котирування. У цьому їх з радістю підтримають і спекулянти, розгойдуючи курс протягом дня;

 Актуальний валютний прогноз від Олексія Козирєва — на youtube «Мінфіну»

За прогнозами «Мінфіну» 5 лютого за рахунок розрахунків по вчорашньому аукціону обсяги операцій на торгах будуть у межах $190- 250 млн при укладанні до 480- 620 угод, а коридор по долару буде перебувати у межах 24,75-25,00 гривень.

4) Інтервенції НБУ. Вчора Нацбанк оперативно викуповував ситуативний надлишок пропозиції валюти як у українських компаній, так і у нерезидентів. Він зміг знизити ціну таких покупок для себе з 24,85 гривень до 24,80 гривень та зберегти при цьому понижуючий тренд по курсу долара. Це психологічно працює на користь гривні.

НБУ подовжить скуповувати будь-який надлишок долара на торгах, але загальний розклад попиту і пропозиції сьогодні вже не буде таким позитивним для гривні. Цінники Нацбанку й оперативність його виходу на ринок знову залишиться ключовим курсоутворюючими фактором на сьогоднішніх торгах.

Тиск на гривню посилиться. Тренд по курсу знову розгорнеться на 180 градусів із загальним настроєм на подорожчання долара.

Котирування готівкового валютного ринку:

Курс долара в банках на 10 ранку: прийом 24,60-24,80 і продаж 24,88-25,09 гривень.

В обмінниках фінкомпаній: купівля 24,75-24,81 гривень та продаж 24,85 -24,95 гривень.

Стежте за цікавими і ексклюзивними матеріалами «Мінфіну» в Telegram