Протести населення Гонконгу проти уряду та торговий конфлікт між КНР і США стали основними факторами того, що економіка країни знизилася вперше за 10 років. Як повідомляє lblv.com, ВВП Гонконгу в четвертому квартальному періоді скоротився на 0,4% порівняно з попереднім кварталом. Переглянуті дані експертів підтвердили, що економіка держави у третьому кварталі знизилася на 3%.

Порівняно з показником минулого року, ВВП Гонконгу в період з жовтня по грудень зменшився на 2,9%. У липні-вересні – впав на 2,8%. На 1,2% за весь 2019 рік знизився реальний ВВП. Як відзначають економісти, це перше річне падіння показника за останнє десятиліття.

У червні минулого року прийняття закону про екстрадицію спонукало гонконгців вийти на демонстрації, які незабаром переросли в багатотисячні протести проти влади. Незважаючи на те, що уряд країни відкликав законопроект, ситуація залишалась напруженою.

Багатомісячні протести негативно вплинули на різні сфери економіки, серед яких найбільше постраждали готельний бізнес, туризм і торгівля. За підрахунками експертів, кількість туристів у листопаді знизилась у річному співвідношенні більше ніж на половину (на 55,9%).

Ця ситуація посилила тиск на економіку Гонконгу, яка і так відчувала негативне потрясіння через торговий конфлікт між Штатами і КНР, а також зниження росту економіки Китаю.

Роздрібні продажі у листопаді знизилися на 23,6% у річному співвідношенні. Падіння спостерігається протягом десяти місяців. Додатковий негативний вплив на економіку Гонконгу також має поширення нового коронавірусу.

Як зазначає lblv.com, у Гонконгу скоротили потік туристів з материкового Китаю. Але незмінним залишається той факт, що роздрібна торгівля і туризм безпосередньо залежать від мандрівників з Піднебесної.

Кравченко Володимир, фінансовий аналітик LBLV.com