Міністерство фінансів на аукціоні 28 січня 2020 провело на внутрішньому ринку успішне розміщення державних облігацій з терміном обігу 7 років (погашення відбудеться 26 травня 2027). Це логічне продовження політики уряду щодо збільшення строків погашення локальних зобов'язань. Обсяг розміщення семирічного паперів склав 3,7 млрд грн. Що відповідає 59% загального обсягу залучених коштів на аукціонах 28 січня.

Встановлений рівень дохідності — 9,95%, середньозважена ставка — 9,79%.

Логічно припустити, що Мінфін буде формувати другий ліквідний довгостроковий випуск, на кшталт торішнього хіта» — п'ятирічних ОВДП. Загальний обсяг розміщення зазначених паперів становив майже 34 млрд грн, що фактично засвідчило появу першого ліквідного інструменту довгострокового у гривні, який має перспективу бути включеним в глобальні індекси. Відповідно, слід очікувати, що міністерство фінансів аналогічним чином буде поступово збільшувати емісію семирічних ОВДП, з прицілом саме на попит з боку нерезидентів.

Варто також зазначити: незважаючи на те, що на аукціоні були розміщені лише 3,65 млн облігацій (номінальною вартістю 3,65 млрд грн) при обсязі пропозиції 6 млн шт, загальна сума поданих заявок перевищила 9 млрд грн. Тобто міжнародні інвестори, як і раніше зберігають високий інтерес до українських облігацій. Можна припустити, що на фінальну суму розміщення вплинула тимчасова нестабільна ситуація на міжнародних фінансових ринках, викликана спалахом коронавіруса в Китаї. Інвестори, зокрема, намагаються оцінити ризики від поширення нового вірусу для найбільших економік світу.

Іншим ключовим завданням для України на даному етапі є розвиток вторинного ринку локальних цінних паперів. Незважаючи на значні успіхи, які були досягнуті на первинному ринку, на вторинному досі де-факто існує два центри ліквідності. Перший — це українські банки і гравці ринку, які, як правило, цікавляться ОВДП з терміном погашення до 2 років. Основним місцем торгівлі для таких гравців є локальні фондові біржі. Другий центр ліквідності — це міжнародні інвестори, як правило, вони цікавляться «довгими» цінними паперами, термін погашення яких перевищує три роки, та здійснюють свої операції з ОВДП за або торговельну систему Bloomberg, або похідні інструменти, такі як глобальні депозитарні ноти (GDN) або безпосередньо через систему міжнародного депозитарію Clearstream.

Поки не очевидно, де буде перетин цих двох сегментів, і чи відбудеться він взагалі. З великою ймовірністю, локальні гравці будуть переносити все більшу частину операцій саме в міжнародну систему Bloomberg, де вже здійснюється значний обсяг торгів на валютному ринку через систему BMAT. Разом з тим слід зазначити, що для повноцінного розвитку єдиного вторинного ринку, Україна і, зокрема, міністерству фінансів і Національному банку України, необхідно виконати свою «домашню роботу» за погодженням внутрішніх вимог до операцій із зовнішніми, в рамках яких працюють міжнародні гравці.