Які зміни готує закон, розповіла голова підкомітету парламентського комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Юлія Діденко, передає ЕП.

Що змінює документ

Відповідно до чинного законодавства платники єдиного внеску розмежовані на фізосіб-підприємців та самозайнятих осіб, які провадять незалежну професійну діяльність.

Документ удосконалює нинішні норми й не допускає подвійної сплати ЄСВ фізичними особами-підприємцями (ФОП), які одночасно зареєстровані як самозайняті особи.

Читайте також: ЄСВ та єдиний податок-2020: розрахунки для ФОПів

Також закон пропонує звільнити осіб, які провадять незалежну професійну діяльність, від сплати ЄСВ, якщо вони стануть на облік як фізособи-підприємці.

Згідно з пояснювальною запискою до законопроекту, пільгу по сплаті ЄСВ матимуть пенсіонери, які ведуть незалежну професійну діяльність.

Читайте також: Підвищення лімітів для ФОП: і «білі» виграють, і «сірі» не постраждають

Якщо закон приймуть, самозайняті особи, які не отримують дохід, не зможуть сплачувати ЄСВ. Однак за цей період їм не буде нараховуватися трудовий стаж і пенсійні виплати.

Раніше повідомлялося

  • Нововведення в законах про підприємництво спричинили зменшення реєстрацій ФОП. За 2019 рік в Україні було зареєстровано 312 211 нових фізичних осіб-підприємців, що на 15% менше, ніж у 2018 році.

Читайте також: Податкові перспективи-2020: які сюрпризи готують для ФОПів депутати