Що відомо

У соціальній мережі фейсбук активно рекламують продаж фальшивих грошей. Посилання з рекламного повідомлення веде в телеграм-канал. Там у групі «торгують» гривнями, доларами і іншою валютою.

Які банкноти продають

  • «Продають» гривні номіналом 500 гривень. За 1000 грн можна «купити» фальшиві 3000 грн. За 2000 грн — підроблених 7000 грн, за 4500 грн — фальшивих 17 000 грн.

Також є спеціальний оператор, який може відповісти на всі запитання покупця питання.

Читайте також: Україну заполонили фальшиві 200 гривень. Нацбанк дав серії і опис (фото)

Також шахраї «для зручного відстеження посилок» пропонують качати додаток Нова пошта, який автоматично підкріпить посилку до мобільного номеру. Зловмисники відзначають, що ТТН не відправляють, так як «завжди змінюють відправників з метою безпеки».

Щоб замовити фальшиві гроші, просять залишити свої дані контактному менеджеру.

Читайте також: НБУ показав, як відрізнити фальшиві банкноти номіналом 500 гривень (відео)

Коментар Нової пошти

«За правилами компанії Нова Пошта, клієнти не мають права відправляти грошові кошти у посилках. Згідно з Публічним договором, розміщеним на офіційному сайті компанії, Нова Пошта не зобов’язана здійснювати перевірку змісту відправлення і відповідності упаковки особливостям відправлення, вимогам чинного законодавства і державним стандартам.

Беручи посилки для відправки, оператори в відділеннях «Нова Пошта» діють в рамках чинного законодавства. Згідно ч. 2 ст. 917 Цивільного кодексу України відправник повинен пред’явити у встановлений строк вантаж, який підлягає перевезенню, в належній тарі та (або) упаковці; вантаж має бути також замаркований відповідно до встановлених вимог.

Перевізник має право відмовитися від прийняття вантажу, що поданий у тарі та (або) упаковці, які не відповідають встановленим вимогам, а також у разі відсутності або неналежного маркування вантажу. Якщо ми бачимо підозрілі вантажі, відразу повідомляємо в компетентні органи. Нам важливо, щоб наші клієнти і співробітники були в безпеці», — зазначили в компанії.