Голова НБУ назвав декілька джерел для поповнення резервів.

Перше — це гроші Нафтогазу, який в кінці минулого року отримав від Газпрому майже $3 мільярди. Компанія продасть цю валюту, НБУ її викупить, і гривня буде зарахована до державного бюджету.

За словами Смолія, минулого року Нафтогаз вже продав $500 млн з отриманої від Газпрому суми. Але у НАК залишилось ще $2,4 млрд.

«Ми не бачимо потреби в валютних платежах для внутрішніх потреб Нафтогазу, оскільки вони додатково отримують валютну виручку від транзиту газу, згідно з контрактом з Газпромом. Тому ми очікуємо, що ці гроші вийдуть на ринок. Якщо їх не скуплять компанії і банки, то Нацбанк викупить залишки в золотовалютні резерви», — пояснив Смолій.

Друге джерело — транш від МВФ. В Нацбанку очікують підписання програми з Фондом найближчим часом.

Третє — кошти Світового банку, Европейської комісії, які Мінфін отримає після підписання програми з МВФ.

Четверте — Уряд може знов вийти на зовнішні боргові ринки в другому півріччі 2020 року.

Скільки в України валюти

Як писав «Мінфін», за підсумками 2019 року міжнародні резерви України зросли на 22% — до семирічного максимуму. На 1 січня 2020 року вони сягнули $25,3 млрд (в еквіваленті).

На 1 січня 2020 року структура резервів була такою:

84% міжнародних резервів України або $21,31 млрд було вкладено в цінні папери з високим міжнародним рейтингом, насамперед у державні облігації США з рейтингом ААА.

11% від обсягу резервів зберігається у вигляді готівки, депозитів та коштів на кореспондентських рахунках в інших центральних банках, а також «першокласних» комерційних банках, а решта 5% — це монетарне золото.

77% або $19,4 млрд резервів розміщені в активах, номінованих в доларах США, 11% або 2,7 млрд в євро, 2% або $0,6 млрд — в фунтах стерлінгів, 2% або $0,6 — в японських ієнах, 3% або $0,8 — в китайських юанях.

Інвестори вже позичили Мінфіну 1,25 млрд євро

В січні 2020 року Україна провела випуск облігацій зовнішньої державної позики у євро з десятирічним строком обігу.

Цінні папери випущені під 4,375% річних. Загальний попит на єврооблігації склав 4,3 млрд євро.

Читайте також: За позику — віддяка: чому Україна знову позичає кошти