Причина зниження ціни

Знизити ціну на газ стало можливо завдяки здешевленню вартості газу на ринку в Європі.

У зв’язку з цим уряд прийняв рішення відмовитися від гарантованої ціни на газ (6600 гривень за тисячу кубометрів з ПДВ без транспортування) та вніс зміни до положення про покладання спеціальних обов’язків (ПСО) на ринку газу.

За якою формулою розраховуватимуть вартість

Відповідно до цих змін вартість газу будуть визначати щомісяця. Буде прозора формула, за якою ціну розраховуватимуь щомісячно. Вона буде відображати поточну ситуацію ринку, запевняють в Мінекоенерго.

Читайте також: Споживачі з автономним опаленням в I кварталі істотно заощадять

Вартість газу залежатиме від щоденної середньоарифметичної ціни природного газу (Day-Ahead and Weekend) на нідерландському газовому хабі (ТТF) за період з 1 до 22 числа кожного місяця.

Потім до цієї середньомісячної ціни додається різниця (спред) між ціною на хабі TTF і ціною на кордоні України.

Хто вестиме розрахунки

Відповідати за розрахунок ціни за цими принципами буде НАК «Нафтогаз України», а Кабмін та міжнародні партнери контролюватимуть відсутність маніпуляцій.

Механізм щомісячного ціноутворення на газ в рамках ПСО діятиме до 1 травня 2020 року.

Читайте також: Кабмін змінив принцип формування ціни на газ для населення

Оновлена ціна в січні

У січні ціна газу впала до рівня 2016 року: вона нижча, ніж встановив попередній уряд у квітні 2016 року, повідомили в Мінекоенерго. Така зміна погоджена з МВФ та не вплине на співпрацю України з міжнародними партнерами.

Нова, знижена ціна застосується автоматично. Тобто населенню не потрібно нікуди звертатися і оформлювати будь-які документи, незалежно від того, яку ціну вони раніше обрали на січень 2020 року: гарантовану (квартальну) чи щомісячну.

Читайте також: Із січня українці будуть отримувати дві платіжки за газ

Клієнти, які раніше придбали газ на умовах пропозиції від НАК «Нафтогазу України» «Газовий запас» можуть розраховуватись за поточне споживання газу за зниженою ціною, а залишок коштів повернеться на рахунок споживача.

Раніше повідомлялося

  • З 1 січня 2020 року в Україні почали діяти гарантована і ринкова ціни на газ для населення. Кожне домогосподарство до кінця 2019 року могло вибрати, який варіант йому більше підходить.

  • Щоб захистити населення від стрибків цін, Кабмін запровадив так звану «страхову ціну» (гарантовану) — зафіксував ціну на певному рівні.

  • Страхова ціна «Нафтогазу» становить 6 961 грн за тисячу кубометрів з ПДВ — її визначили на підставі котирувань найбільшої європейської газової біржі. Тепер цю ціну скасували.

  • Для порівняння, у січні 2019 року ціна на газ для населення з ПСО була 6263 гривень за тисячу кубометрів без ПДВ, а для промисловості — 9019 гривень за тисячу кубометрів без ПДВ.