«Мінфін» регулярно публікує матеріали про фінансові інструменти, щоб читачі могли приймати вдалі інвестиційні рішення. Про те, чому в сьогоднішніх умовах важливо володіти комплексом фінансових знань і що українці втрачають внаслідок елементарної фінансової безграмотності у своїй колонці на «The page» розповів CIO ALG Capital В'ячеслав Голик.

Зберегти і збільшити

У світі існує лише два способи отримати дохід: працювати на себе чи на когось або володіти активами, які працюють на вас.

Розумні інвестиції — це оцінка не гарантій, а способів, які можуть зберегти і збільшити ваш капітал. Тобто, не можна купувати акції компаній Apple, Amazon, Tesla, Netflix тільки тому, що про них всі говорять і це модно. Також не можна купувати нерухомість тільки тому, що всі це роблять.

Навіть елементарна фінансова грамотність дозволяє зробити інвестиційний вибір більш правильним і уникнути типових помилок.

  1. Більшість людей обирають інвестиції в житлову нерухомість в Україні, оскільки помилково вважають, що це надійний і перевірений спосіб вкладень, який завжди був популярний. У той же час, інвестиції в нерухомість мають низьку ліквідність (неможливість швидко продати актив), часто мають негативну або нульову дохідність і низьку якість.
  2. Розміщення депозитів у банках часто призводить до втрати всіх заощаджень (ФГВФО гарантує повернення депозитів на суму не більше 200 тис. гривень, — ред.) з причини нерозвиненої культури етичних та професійних стандартів у банківській галузі, включаючи національний банк; через відсутність якісного корпоративного управління, унаслідок несумлінної поведінки деяких банкірів, слабкого розвитку економіки, а також знецінення національної валюти.
  3. Вкладення в облігації внутрішньої державної позики можна охарактеризувати не як інвестиції, а як спекуляції, з причини високого рівня ризиків. Враховуючи суверенний рейтинг України на рівні Саа1, альтернативні варіанти вкладень можуть бути набагато привабливішими з точки зору ризик/дохідність.

Надійні інвестиції в ОВДП з додатковою вигодою

Важливі ази

Наявність розвиненого фондового ринку надає більш надійну альтернативу і можливість побудувати добробут будь-якому інвестору, який прагне розумно вкласти капітал в компанії і державні боргові інструменти, які представлені на ринку.

Наприклад, аналіз найбільших компаній США, акції яких котируються на фондовому ринку, продемонстрував середній розмір доходу в 10-11% річних, починаючи з 1926 року (Джерело: 2018 SSBI Yearbook, Appendix 1), за умови довгострокового підходу до інвестицій, а не короткострокових спекуляцій.

Базові поняття фондового ринку, які потрібно знати, — це акції, облігації, ETF, дивіденди, звітність компаній, показники дохід на акцію, співвідношення вартості компанії до розміру її доходу до податків. Знання цих категорій дозволить мати загальне уявлення про види інвестицій та ризики. Наприклад, акції компаній завжди більш ризиковані, в порівнянні з облігаціями міністерства фінансів США, але більш вигідні.

Для того щоб отримати можливість купувати і продавати цінні папери, необхідно мати брокерський рахунок. Його відкриває спеціальна компанія, брокерська, що має ліцензію та відповідає критеріям, пов'язаними з розміром статутного капіталу, з кваліфікацією співробітників, досвідом роботи на ринку.

Наприклад, для сертифікації фахівця в Україні, який має право консультувати клієнтів і давати доступ на ринок, достатньо пройти тритижневі курси і отримати сертифікат, а в США для отримання сертифіката CFA (Charted Financial Analyst) необхідно вчитися близько двох років, вивчаючи шість курсів, в тому числі про етичну поведінку. Відкрити брокерський рахунок для громадян України досить просто, проте здійснення операцій з купівлі та продажу цінних паперів для некваліфікованого інвестора пов'язане з дуже високими ризиками.

З чого почати

В Україні культура інвестування тільки розвивається, відсутнє поняття кваліфікованого інвестора, немає працюючих законів про захист прав інвесторів. Тому вивчення основ фінансової грамотності актуальне для ефективного управління своїми грошима, а також вигідне суспільству в цілому.

Компанії з управління активами, які пропонують стратегії інвестування залежно від терміну, віку інвестора, рівня доходів і життєвої філософії, можуть бути рішенням для людей без досвіду.

Будь-яка серйозна компанія при прийнятті будь-якого інвестиційного рішення вивчає бізнес, який стоїть за цінним папером, у тому числі його історію, динаміку розвитку, місце в галузі, конкурентне середовище, біографію акціонерів і менеджменту, якість корпоративного управління, щоквартальну та річну фінансову звітність, макроекономічну ситуацію.

Це не гарантує прийняття правильного рішення, але ймовірність якісного вибору точно збільшується.

Популярні міфи про інвестиції: це обман, лотерея, складна тема, що вимагає багато капіталу і спеціального навчання. Насправді — ні. Необхідно вчитися розуміти ризики і прагнути підвищувати фінансову грамотність, читаючи освітні матеріали, фінансові новини.

Важливо пам'ятати, що ніколи не пізно бути інвестором.

Оформити депозит з «Бонусом від Мінфіну»