Що змінили

Кабмін вніс зміни до положення про спеціальні зобов'язання (ПСО), яке обмежує ціну продажу газу населенню компанією Нафтогаз.

Відповідно до постанови № 17 від 24 січня, опублікованої на Урядовому порталі, Нафтогаз буде продавати газ побутовим споживачам за середньоарифметичною ціною газу на нідерландському хабі TTF.

Читайте також: Споживачі з автономним опаленням в 1 кварталі істотно заощадять

Також у Кабміні наголошують, що з 1 січня 2020 року ціна закупівлі природного газу за спецзобов'язаннями не може перевищувати ціну її продажу відповідно до  вищевказаних умовами плюс торгова надбавка НАК на рівні 1,917% від цієї ціни.

Ціна до кінця опалювального сезону

  • У січні 2020 року вартість газу для населення становить 5,5 гривень за кубометр (без ПДВ і націнок газзбутів, які для кожного регіону різні).
  • До кінця опалювального сезону тарифи на газ в Україні зафіксовано на рівні 8 000 гривень за тисячу кубометрів.

Раніше повідомлялося

  • З 1 січня в Україні почали діяти гарантована і ринкова ціни на газ для населення. Кожне домогосподарство до кінця року могло вибрати, який варіант йому більше підходить.
  • Щоб захистити населення від стрибків цін, Кабмін запровадив так звану «страхову ціну» (гарантований) — зафіксував ціну на певному рівні.

Читайте також: У Міненерго пояснили, чим вигідна гарантована ціна на газ для споживачів

  • Страхова ціна «Нафтогазу» становить 6 961 грн за тисячу кубометрів з ПДВ — її визначили на підставі котирувань найбільшої європейської газової біржі. Це на 7% менше, ніж у першому кварталі 2019 року.
  • Ринкова вартість газу залежить від тарифів на транспортування, які встановлює Нацкомісія з тарифами.
  • З 1 травня 2020 року ціни на газ для населення будуть повністю ринковими.