Імпортери перед кінцем місяця прагнуть оперативно закрити свої валютні зобов'язання та змушені не особливо торгуватися за курсом. А продавці (в основному експортери) поки не поспішають з продажем валютної виручки, тому що мають гривню від відшкодувань ПДВ.

Якщо до цього додати відверту гру «на підвищення» з боку спекулянтів і умисне підигрування їм в цьому з боку нерезидентів (сьогодні аукціон з розміщення ОВДП і чим дорожче вони продадуть валюту — тим для них краще) — ми отримуємо остаточний пазл того, що зараз відбувається на міжбанку.

При цьому Нацбанк навмисно підштовхнув курс вгору, викупивши в минулу п'ятницю $ 50 млн на самому початку сесії, чим розгорнув тренд по курсу з потенційного зниження котирувань долара — на його активне зростання. НБУ не дає долару просісти навіть у моменти ситуативного перевищення пропозиції над попитом, викуповуючи валюту в резерви.Кліенти і банки сприймають це тільки як сигнал про те, що в даний момент регулятор не готовий до подальшого зміцнення нацвалюти.

На готівковому ринку також йде підтягування цінників до рівнів міжбанку, але ажіотажу по скупці валюти немає і власники обмінників не можуть собі дозволити грати «на підвищення». Вони поки тільки корегують свої цінники в залежності від того, що відбувається на торгах.

 Оформити депозит та отримати бонус до 2% річних від «Мінфіну»

Сітуація з вірусом з Китаю поки не особливо впливає безпосередньо на поведінку українського валютного ринку, а більше є додатковим психологічним фактором, що впливає на учасників торгів. Складніше стане, якщо через спад ділової активності на світових ринках — почне скорочуватися валютна виручка українських експортерів.

На користь гривні сьогодні грає проведення аукціону з розміщення ОВДП, але поки нерезиденти вичікують, щоб продатися за більш вигідним курсом. Хоча деякі були помічені вже вчора на ринку, але поки з не дуже великими обсягами.

«Мінфін» прогнозує на 28 січня обсяг операцій на міжбанку до $ 220 млн при здійсненні до 640 угод і з як і раніше з широким коридором по долару у межах 24,55 -24,85 гривень. Можливо повторення вчорашнього сценарію з «засвіченням» на ринку Нацбанку з готовністю продати валюту на піку котирувань, щоб психологічно збити спекулятивний ажіотаж на торгах.

Котирування готівкового валютного ринку:

Курс долара в банках на 10 ранку: прийом 24,30-24,55 і продаж 24,60-24,80 гривень.

В обмінниках фінкомпаній: купівля 24,40-24,50 гривень та продаж 24,54-24,68 гривень.

Стежте за цікавими і ексклюзивними матеріалами «Мінфіну» в Telegram