При цьому, якщо ми припускали в ранковому прогнозі, що курс буде перебувати в межах рівня не вище 24,60 гривень за долар, то в середині дня котирування пробивали цей рівень і доходили до 24,63 гривень. Але на кінець сесії формально зупинилися на позначці 24,57 / 24,61 гривень за долар, хоча останні угоди по дню і проходили при рівні продажу 24,60 — тобто не вище зазначеного нами зранку коридора.

Потрібно сказати, що ситуація складалася не на користь гривні з самого початку сесії.

Стартові котирування 24,49 / 24,53 були зразу вище п'ятничного закриття 24,44 / 24,48 гривень, а продавці (як експортери, так і спекулянти) відразу були налаштовані на гру «на підвищення».

Попит перевищував пропозицію і на 11 годину курс виріс до 24,51 / 24,54 гривень, а потім швидко пішов вгору до рівнів 24,585 / 24,61 — на 12:00 і до позначки 24,60 / 24,63 гривні за долар на 14 годину.

Частково підігравали «розігріву» ринку й нерезиденти. Якщо зазвичай під аукціон Мінфіну (він пройде завтра по розміщенню ОВДП на 9 млрд грн) — іноземці досить швидко «світили» свої обсяги продажів валюти, чим частково впливали на подальше просідання курсу долара на міжбанку, то сьогодні вони вичікували максимальних рівнів продажу і тільки тоді почали продавати валюту.

Відчувається, що вони припускають зниження прибутковості по ОВДП на завтрашньому аукціоні і хочуть частково її відіграти через більш дорогий продаж валюти на міжбанку.

Ходять чутки, що на найближчому засіданні Правління НБУ по монетарній політиці (пройде в кінці цього тижня) — регулятор знову знизить облікову ставку. До якої, так чи інакше прив'язані прибутковості по облігаціях, депозитах, вкладах та за депозитними сертифікатами.

Тому іноземці з одного боку — роблять вигляд, що не так вже й готові на подальше зниження прибутковості за новими розміщеннями ОВДП, а з іншого — ця прибутковість (близько 10% річних без оподаткування) — залишається дуже привабливою для них на фоні фактично нульових або навіть негативних ставок на світових фінансових ринках.

Тому йде велика «гра нервів» — хто кого: Мінфін зі зниженням прибутковості по облігаціях при нових розміщеннях або нерезиденти (в основному світові спекулянти) — з метою видавити максимальний рівень прибутковості за цими паперами.

Крім об'єктивного зростання попиту на валюту з боку імпортерів перед закінченням місяця і придержанням валюти експортерами, які отримують відшкодування ПДВ від держави — професійні (як місцеві, так і міжнародні) спекулянти зараз активно «борються» за прибутковість нових розміщень облігацій. У тому числі — і «підігріваючи» курс на міжбанку. В якійсь мірі зростання офіційного курсу вигідно й державі в частині збільшення надходжень та зборів, прив'язаних до валюти.

Повернемося до міжбанку.

В середині дня, дочекавшись максимальних злетів котирувань — на ринку позначився і НБУ, вийшовши з котируванням продажу по 24,63 гривні за долар. Скільки в реальності продав регулятор (і чи продав взагалі, а не тільки «засвітився» на ринку) поки є тільки здогадкою. Але цей сигнал спрацював і продавці (в тому числі і нерезиденти) почали зливати валюту на побоюванні її зниження.

Якщо на 14 годину курс ще перебував на позначці 24,60 / 24,63 гривні, то вже на 15:00 котирування знизилися до 24,59 / 24,625 гривень, а завершилася сесія на рівні 24,57 / 24,61 гривні за долар. Причому — останні продажі валюти вже не перевищували 24,60 гривень.

Головні події 27 січня на міжбанку:

1) Зростання долара з ранкових 24,49 / 24,53 гривень до 24,57 / 24,61 на завершення сесії;

2) НБУ не виходив на ринок у публічному форматі аукціону, але в середині дня              « засвітився»  на торгах з котируваннями продажу по 24,63 гривні за долар, щоб частково  «погасити» спекулятивну гру  «на підвищення»;

3) Довідковий курс НБУ на 12:00 встановлено на рівні 24,5807 гривень, а офіційний на 28 січня склав 24,5984 гривні за доллар.

Стежте за цікавими й ексклюзивними матеріалами «Мінфіну» в Telegram