Що пропонують

Документ пропонує створити в Україні «Фонд майбутнього». Туди будуть щорічно перераховувати 1% від реалізації всіх корисних копалин, видобутих на території України.

Як будуть використовувати Фонд

Кожному українцю, який народиться з 1 січня 2021 року, будуть відкривати «економічний паспорт». Це, по суті, особовий рахунок, на який держава буде перераховувати в рівних частинах кошти з Фонду майбутнього. Точна формула розподілу коштів в документі не уточнюється.

Забрати гроші з особистого рахунку громадяни зможуть після досягнення повноліття (18 років). Грошима можна буде розпорядитися на свій розсуд, це безповоротна допомога.

Читайте також: Легкий старт: дитячий депозит як подарунок до повноліття

Обов'язкова умова для отримання цього «стартового капіталу» — дитина повинна постійно проживати на території України до 18 років.

Відкрити депозит для дитини

Допомога батькам при народженні дітей

  • Дитячі виплати в 2020 році в Україні будуть проводити за чинним в 2019 році механізмом. Розмір виплати на першу дитину становить 52 прожиткових мінімуми, на другу — 70 прожиткових мінімумів.
  • Грошові виплати нараховують поступово. При народженні першої дитини держава виплачує спочатку 10 тисяч гривень, решту суми — по 860 гривень щомісяця протягом 3 років.

Читайте також: В Україні запрацювала послуга «єМалятко»

  • З 1 січня 2020 року збільшено розмір аліментів на дитину у зв'язку з черговим підвищенням прожиткового мінімуму. Тепер для дітей віком до 6 років прожитковий мінімум становить 1779 грн, віком від 6 до 18 років — 2218 грн.
  • Виплати на дітей для одиноких матерів підвищать до 1 921 гривень (для дітей віком до 6 років), 2 395 грн (для дітей віком від 6 до 18 років), 2 270 грн (для дітей віком від 18 до 23 років).