Як відбулося рейдерське захоплення

Про виявлення рейдерського захоплення компанії «Профтім» повідомив її власник Олег Смірнов. Йому прийшло електронне сповіщення про те, що відбулася зміна власника компанії. Новим власником став Максим Моісеєв, якого Смірнов не знає.

«Після сповіщення, постраждалий звернувся до Міністерства юстиції та дізнався, що зміна власника була зареєстрована державним реєстратором ЦНАП Печерської РДА Мельніковою Н.С. на підставі, як потім з’ясувалося, підробленої довіреності», — повідомляють в Opendatabot.

Читайте також: В Україні з'явиться система, яка буде повідомляти про зміну власника майна

Повідомляється, що 23 грудня приватний нотаріус засвідчила довіреність. Однак згодом зловмисники підробили в ній реєстраційні дані компанії, підпис власника і печатку.

Наразі справжній власник компанії подав заяву до правоохоронних органів та в Антирейдерську комісію.

Як захистити компанію

За підрахунками Opendatabot, щороку в Україні відбувається в середньому по 400 рейдерських захоплень. При цьому їх кількість постійно зростає, починаючи з 2014 року.

Найпростіша можливість захистити свій бізнес — це моніторити зміни в реєстрації компанії.

Opendatabot влітку 2019 році запустив для цього сервіс відправки повідомлень про зміни. У випадку зміни реєстрації компанії, її власник отримує смс чи повідомлення на емейл.

Читайте також: В Україні відкрили Офіс протидії рейдерству. Що це дасть

Як держава бореться з рейдерством

  • 14 листопада 2019 року міністр Кабінету міністрів Дмитро Дубілет повідомив, що в Україні запровадять подвійну авторизацію при реєстрації прав власності.
  • Раніше Дубілет заявляв, що припинити рейдерство в Україні можна, оновивши програмне забезпечення, яке використовується при реєстрації прав власності.
  • 18 грудня 2019 року в Україні відкрили Офіс протидії рейдерству.