1) Курсова «свічка» по долару на вчорашніх торгах порядком спантеличила як покупців валюти, так і продавців. Нагадаємо, що курс на початку сесії четверга злетів до рівнів вище 24,55 гривень, а потім — після продажів Нацбанку — різко обвалився до ціни продажу в 24,30 на кінець дня. Основне питання сьогодні у продавців — чи не час зараз швидко продати, поки курс не просів далі або все ж таки почекати можливого нового злету. У покупців питання стоїть інакше — як і коли не «задорого» купитися — зараз або трохи пізніше. Думка «Мінфіну» — коливання за курсом сьогодні триватимуть, але перспективи щодо зміцнення гривні в найближчі дні — покращаться;

2) Поведінка НБУ. Продажі регулятором долара у середу і четвер з метою збити зростання курсу — зробили свій вплив на ринок і котирування почали падати. Але лише завдяки «заливкам» НБУ. Чи буде він продовжувати витрачати резерви — це ще питання, з огляду на завдання Нацбанку щодо збільшення ЗВР і майбутні зовнішні виплати боргів.

НБУ залишається фактично «законодавцем» ціни валюти на ринку за рахунок котирувань своїх інтервенцій. Швидше за все Нацбанк намагатиметься відкупити сьогодні і на початку наступного тижня витрачене за ці два дні, підштовхнувши у четвер долар до просідання за рахунок своїх операцій на міжбанку;

3) Логіка покупців. Стрибки курсу останніх днів порядком розбурхали бажаючих купити валюту і швидше за все — вони вважатимуть за краще не ризикувати і закриватимуть свої угоди по поточному курсу, не особливо граючи у валютну рулетку. Таким чином, істотного зниження попиту на валюту не очікується.

Що ще психологічно вплине на поведінку учасників торгів:

1) Майбутні у наступний вівторок продажі нових ОВДП, в тому числі й «фішки» цього року від Мінфіну — облігацій на 7 років. Це теоретично збільшить обсяг валюти, що продається нерезидентами під купівлі цих паперів та зіграє на користь гривні;

2) Поведінка готівкового ринку, який поступово знижує котирування. В першу чергу — прийому (побоюючись просідання курсу на міжбанку), але й цінники продажу також пішли донизу. Це «допомагає» гривні та показує настрої на готівковому ринку.

Зрештою, «погоду» на ринку сьогодні будуть формувати — Нацбанк (з його виходами / невиходами на торги з інтервенціями) і курсові завдання та поведінка місцевих клієнтів (частина з них отримала нові порції відшкодувань ПДВ, що впливає на попит і пропозицію валюти на торгах).

«Мінфін» прогнозує на п'ятницю обсяг операцій на міжбанку у межах до $ 220 млн при здійсненні до 540 угод з досить широким коридором по долару 24,15-24, 40 гривень та повною залежністю ринку від дій місцевих великих гравців та Нацбанку.

Котирування готівкового валютного ринку:

Курс долара в банках на 10 ранку: прийом 24,00-24,18 і продаж 24,25-24,55 гривень.

В обмінниках фінкомпаній: купівля 24,15-24,25 гривень та продаж 24,30 -24,38 гривень.

Стежте за цікавими і ексклюзивними матеріалами «Мінфіну» в Telegram