Що це за гроші

У АРМА зазначають, що заарештовані активи у вигляді майже 247,4 млн грн агентство отримало у справі про відмивання коштів посадовими особами Всеукраїнського банку розвитку (ВБР), пов'язаного з оточенням екс-президента Януковича.

Нацагентство розмістило ці гроші на депозитному рахунку АРМА в Ощадбанку.

«У разі прийняття судового рішення про конфіскацію зазначених активів, накопичені з відповідної суми відсотки будуть перераховані в державний бюджет», — уточнюють в АРМА.

Читайте також: «Подарунок» для президента: як гроші Януковича перетекли в банк Порошенка

Наразі депозитний портфель АРМА збільшився більш ніж у 1,5 рази і складає понад 620 млн грн в еквіваленті.

Передісторія

  • Минулого тижня Печерський суд заарештував 247 млн грн на рахунках МІБ, які належали ВБР сім'ї Януковича, і зобов'язав МІБ перерахувати ці гроші на рахунки АРМА.
  • 17 січня Офіс Генпрокурора звернувся із клопотанням до АРМА, вимагаючи виконання рішення суду.
  • У листопаді 2018 року журналісти програми «Схеми» випустили розслідування, в якому стверджувалося, що майже 2 млрд грн з депозитів підставних осіб в банку ВБР Януковича, були виведені через банк МІБ Петра Порошенка.

Читайте також: Верховний суд списав Коломойському частину боргу перед НБУ

  • Гроші у банку Януковича були арештовані після Євромайдану. Але в 2016-2017 роках Печерський райсуд Києва почав знімати арешт з частини цих рахунків, пояснивши це «відсутністю підстав для продовження арешту».
  • У банку Порошенка тоді заявили, що діяли в межах закону, дозволивши колишнім співробітникам ВБР відкрити рахунки.
  • У листопаді 2019 року пакет акцій Порошенко в Міжнародному інвестиційному банку перейшов до його сина Олексія. Також п'ятий президент переписав на сина кондитерський та агробізнес.