Керівник аналітичного департаменту ІК Concorde Capital Олександр Паращій пояснив у Facebook, чому цінні папери українського уряду користуються неабияким попитом серед іноземних інвесторів з 2019 року та чому не варто розцінювати цю тенденцію як загрозу. «Мінфін» уважно слідкує за тим, що відбувається на ринку інвестицій, та пропонує вашій увазі аналіз поточного стану справ на ринку ОВДП.

Гривневі ОВДП ніколи не були популярними серед українців

Звісно, випущені ОВДП крутяться на ринку, змінюють своїх власників тощо. Попит на них всередині країни є, вже випущені ОВДП здебільшого охоче міняють на нові. Але це не дозволяє уряду випускати на ринок нові папери — не для заміни старих.

На графіку №1 видно структуру чистої купівлі ОВДП за категоріями «інвесторів» — купівля за живі гроші, а не за акції банків, Нафтогазу чи векселі ФГВФО.

Графік №1

Резиденти — українські банки та компанії — майже ніколи не відрізнялися активністю із купівлі нових ОВДП. Вони здебільшого отримували ці ОВДП «на шару» – у вигляді внесків у статутні фонди. Потім продавали частину отриманих паперів Нацбанку чи навіть іноземцям.

Винятки:

  • 2010 рік, коли уряд випустив велику партію так званих ПДВ-облігацій.
  • 2016-2018 роки, але тоді левову частку чистої купівлі ОВДП складали валютні облігації — 88% (графік №2).

Графік №2

Уряд у своїх операціях із випуску нових гривневих ОВДП ніколи не міг розраховувати на українські банки та корпорації.

Випуск нових гривневих ОВДП на ринок — це були здебільшого спецоперації уряду із вирішення поточних проблем, таких як докапіталізація банків чи Нафтогазу. І основним донором таких випусків був Нацбанк, на рахунках якого і осідала частина нових паперів.

Читайте також: Скільки насправді держава платить за ОВДП

Ніякої «піраміди ОВДП» не існує

Ситуація змінилася у 2019 році, коли інтерес до гривневих ОВДП виявили іноземні спекулянти. Усього вони викупили протягом року облігацій на 111 млрд грн.

Чомусь це сильно збудило громадськість і навіть спровокувало розмови про «піраміду ОВДП». Ніякої піраміди немає:

• Державний борг за випущеними ОВДП протягом 2019 року збільшився до 69 млрд грн.

  1. Борг зріс, адже нові облігації ішли на фінансування дефіциту бюджету. Інші джерела фінансування дефіциту відсутні, окрім боргового. Плановий дефіцит 2019 року – 91 млрд грн.
  2. Наші резиденти більше виходили із ОВДП, ніж купували.
  3. Борг за ОВДП відносно ВВП України протягом року знизився, тобто боргове навантаження на економіку зменшилося.
  4. Зростання боргу 2019 року значно скромніше, ніж у деякі з попередніх років. Наприклад, 163 млрд – у 2016 році, 189 млрд – у 2014. При тому, що усі отримані урядом гроші ішли виключно на фінансування дефіциту бюджету, а не на вирішення корпоративних проблем банків чи компаній, як це було в попередні роки (графік №3).

Графік №3

Читайте також: Як низькі ставки за ОВДП позначаться на курсі гривні та економіці України

• Мінфін знизив ставки за ОВДП

Ставки за ОВДП є прямими витратами бюджету. Прихід іноземних спекулянтів дозволив Мінфіну знизити ставки за ОВДП до рівнів, за якими українські банки не можуть позичати уряду. На відміну від іноземців, які не обмежені високою ставкою Нацбанку (графік №4), українські банки не бачать можливості давати у борг уряду під 10%. Відсутня доцільність у банків інвестувати в ОВДП спричиняє певні проблеми для Нацбанку.

Графік №4

• Іноземні інвестори тримають руку на пульсі

Велика частка іноземного капіталу в українських облігаціях підвищує чутливість спекулянтів до подій, що відбуваються в Україні. Тому це підвищує відповідальність уряду за свої дії. Наприклад, якщо нерезидентів сполохати – матимемо проблеми з курсом. Водночас, як показує наше життя, підвищена відповідальність уряду перед адекватними іноземцями іде на користь країні. Наприклад, якби не потреба повертати значний борг іноземцям у 2019-2020, тобто необхідність отримати транш МВФ у 2019 році, – ми не мали б антикорупційного суду.

Читайте також: НБУ показав, з чого складаються міжнародні резерви України (інфографіка)

• Взаємовигідний симбіоз

Іноземні інвестори мало де знайдуть таку можливість заробити. Водночас позитивний досвід іноземних спекулянтів від інвестицій в ОВДП – це унікальна можливість для України. Про Україну у світі пишуть і говорять не лише у розрізі ситуації із Дональдом Трампом. Україна стала популярним місцем для інвестицій. Хай поки спекулятивних, але і такого не було вже дуже давно.

Тепер у нашого уряду є чудова можливість пропонувати задоволеним інвесторам нові інвестиційні ідеї в Україні – хай навіть не такі прибуткові. І ці ідеї будуть сприйматися значно позитивніше та серйозніше, ніж рік тому. Головне тепер — не прогавити цю можливість.