1) Розрахунки покупців по вчорашньому аукціону Мінфіну з розміщення ОВДП. Продано облігацій на 6,314 млрд гривень і частину цих паперів придбали іноземці.Сьогодні необхідно оплатити такі угоди і нерезиденти будуть продавати валюту для цих операцій, що працює на користь зміцнення гривні;

2) Збільшення клієнтського попиту на валюту на фоні завищення котирувань її продажу як експортерами, так і спекулянтами. Це продовжує психологічно грати проти гривні і ще більше активізує покупців в частині скупки валюти на побоюваннях її потенційного зростання;

3) Продовження періоду отримання відшкодувань ПДВ експортерами та поведінка готівкового ринку.

 Обрати найкращий банківський вклад

Надходження гривні від держави дещо «розслаблюють» експортерів в частині торгівлі валютною виручкою та дає їм можливість активно торгуватися за курсом.В цьому їм із задоволенням допомагають і спекулянти, розгойдуючи котирування протягом дня.

А ось готівковий ринок з «порушника курсового спокою останніх тижнів» поступово переходить в більш стабільний формат тільки роботи «з обороту» без спроб задирания своїх цінників. Він, як і раніше, оглядається на поведінку міжбанку, але грає все більш самостійну роль на валютному ринку. У понеділок і вівторок під час спроб розгойдування міжбанку — готівковий ринок був досить стриманий та особливо вже «не метушився". Це побічно підтримує гривню на всіх сегментах валютного ринку.

«Мінфін» прогнозує на сьогодні максимальне зростання активності на міжбанку за рахунок операцій з оплати ОВДП і укладання до 580-640 угод при обсягах операцій $ 210-250 млн та коридор по долару у межах 24,15-24,35 гривень.

При появі надлишку долара на торгах — ми побачимо на міжбанку Нацбанк, який буде його скуповувати в менш публічному форматі через Matching. Саме його інтервенції з викупу долара і не дозволять курсу ситуативно просісти до рівнів, близьких к 24 гривням.

Котирування готівкового валютного ринку:

Курс долара в банках на 10 ранку: прийом 24,00-24,24 і продаж 24,27-24,45 гривень.

В обмінниках фінкомпаній: купівля 24,15-24,23 гривень та продаж 24,28-24,33 гривень.

Стежте за цікавими і ексклюзивними матеріалами «Мінфіну» в Telegram