Переваги електронних акцизних марок

За словами Дубілета, запуск електронних акцизних марок має сприяти зменшенню тіньового обігу цигарок та алкоголю, що позитивно вплине на здоров'я українців, адже вони не споживатимуть фальсифікат, та на доходи бюджету від акцизів.

Скільки це коштуватиме бізнесу

«Ця система дозволяє відстежувати продукцію в електронній формі з моменту виробництва до моменту продажу. Останні кілька років в Україні також було кілька спроб запустити таку систему. Як і личить великим ІТ-проєктам в нашій країні, під цим соусом було розпиляно величезні бюджети», — повідомив Дубілет.

Зараз же, за словами міністра, ані бізнесу, ані державі не потрібно буде робити великих капіталовкладень у розвиток спеціальної інфраструктури.

Читайте також: Топ-7 проектів Дубілета: Кабмін «виводить із тіні» алкоголь та тютюн

Як це працюватиме

«Ми будемо наносити на звичайні акцизні марки штрих-код, який зчитується стандартними для магазинів пристроями. Інформацію про ці штрих-коди не потрібно буде передавати в окрему систему, а лише «пікати» у касовий чек, як звичайний товар.

Читайте також: Рада зробила крок до підвищення цін на сигарети

Виходить, що ця система не вимагатиме від бізнесу нового обладнання. А державі не потрібно буде створювати окрему ІТ-систему, а буде достатньо правильно працювати з інформацією, яка передається в касові чеки», — додав Дубілет.

Водночас міністр зазначив, що у разі запровадження такої системи купівля алкоголю та тютюнових виробів буде дещо довшою, адже касиру доведеться сканувати не лише штрих-код товару, а й штрих-код акцизної марки.

«Але це все одно набагато швидше і дешевше, ніж якби це було окреме обладнання», — зазначив Дубілет.

Нагадаємо

  • Верховна Рада проголосувала в другому читанні за законопроект № 1210 про підвищення акцизу на сигарети, а також ренти на видобуток залізної руди. Бізнес-спільнота раніше розкритикувала законпроект. Підприємців турбують високі штрафи, розширення бази оподаткування рентою і зміни по акцизах.
  • У чинному Податковому кодексі прописаний подальший план підвищення акцизних ставок до 31 грудня 2024 року.

Читайте також: Сигарети подорожчають до 80-100 гривень у 2020 році — виробники