Як планують розвивати енергетику

За словами міністра, цей розвиток має бути економічно обґрунтованим: «Не можна зловживати ціною за кіловат, потрібно, щоб споживачі платили справедливу ціну», — сказав Оржель.

За його словами, на сьогодні немає компромісного рішення з ринком про реструктуризацію зелених тарифів. Зараз тарифи досить високі, через що виникають проблеми з їх компенсацією.

Також одним з напрямів роботи стає енергоефективність. «Краща енергія, найкорисніша для екології — це та, що не була вироблена», — сказав міністр.

Читайте також: Інвестиції в «зелену» енергетику України в 2019 році досягли 3,7 мільярда євро

За словами Оржеля, до 2050 передбачена повна відмова від вугільної генерації і перехід до принципів циклічної економіки. Це передбачає роботу з вторсировиною, раціональне використання ресурсів.

Що стосується атомної генерації, її рівень в енергобалансі буде знижуватися, і до 2050 року повинен скласти 20-25%. «Ми не очікуємо зростання споживання електроенергії в найближчі роки, з оглядкою на енергоефективність», — сказав Оржель.

Читайте також: Знизилися «зелені тарифи» на електроенергію для домогосподарств

Також серед завдань уряду — повна інтеграція в європейську енергосистему, як газову, так і електричну. Крім цього, — діджиталізація української енергомережі, що дозволить управляти попитом і споживанням.

Що таке «зелений» тариф

«Зелений тариф» — це ціна кіловат-години, за якою держава зобов'язана купувати електроенергію, вироблену з відновлюваних джерел.

Такі тарифи вище ринкової вартості електроенергії. Це для того, щоб стимулювати розвиток альтернативної енергетики в Україні. Високий розмір таких тарифів призвів до того, що сама електроенергія для споживачів також дорожча.

Актуально

  • У швейцарському Давосі сьогодні відкривається Всесвітній економічний форум, він триватиме до 24 січня.
  • Вперше за піввікову історію економічного форуму в Давосі визначено, що п'ять найбільших світових ризиків є екологічними. Ідеться про кліматичні катастрофи, втрати біорізноманіття та руйнуванні наземних і водних екосистем.