Що відомо

У компанії нагадали, що арешт на активи Газпрому було накладено 28 лютого 2018 року в ході судових розглядів з Нафтогазом в Англії, Уельсі, Нідерландах і Люксембурзі.

У Нафтогазі пояснили, що арешти, про які повідомляє Газпром, накладалися на активи російської компанії в різних юрисдикціях, щоб змусити її заплатити борг за рішенням Стокгольмського арбітражу. «Ми отримали $2,9 млрд грошима від Газпрому 27 грудня», - сказано в повідомленні.

Передісторія

  • Російський Газпром заплатив Нафтогазу $2,9 млрд, які присудив Стокгольмський арбітраж щодо спору про контракт на транзит.

  • Повідомлялося також, що Росія і Україна домовилися з 1 січня 2020 року обнулити взаємні претензії і зняти арешти майна на користь рішень по судовим позовам.

Читайте також: З січня українці будуть отримувати дві платіжки за газ

  • До цього, 20 грудня, в Мінську на тристоронніх газових переговорах Україна і Росія підписали протокол по транзиту газу. Він передбачає, крім виплати боргу за Стокгольмським арбітражем, відмова сторін від існуючих позовів, включаючи врегулювання штрафу Антимонопольного комітету України на $7,4 млрд.

  • Також було підписано транзитну угоду на п'ять років (2020 рік — 65 млрд куб. м, 2021-2024 роки — 40 млрд куб. м) з можливістю його продовження на 10 років.