Свою думку про причини валютних коливань і про те, що буде з курсом далі, висловив у колонці Ліга.нет екс-голова компанії Київстар, засновник Контори Пі Петро Чернишов. «Мінфін» наводить скорочений варіант публікації.

Гравець тільки один

Як була влаштована поведінка українця (людини і бізнесу — навіть великого) всі останні роки? Є зайві гроші, купуй долари/євро. Коли гроші треба буде витратити, просто треба продати ці долари/євро, і ти гарантовано будеш в плюсі, адже гривня завжди падає. І було дуже багато статей про те, яким курс буде через місяць, квартал або навіть рік. Передбачення на кавовій гущі.

З курсом гривні поки що до реального ринку дуже далеко. Серйозний покупець і продавець тільки один – Національний банк. Інструментів хеджування поки що немає (мене точно банкіри прочитають — деякі з них кажуть, що вже є. Покажіть, як можна захеджувати ризик хоча б в $10 млн, і яка ціна цього хеджу. Я подумаю, що може був неправий). Адже в нормальних країнах ринок хеджування (тобто похідні інструменти) в рази більше, ніж сам ринок валюти.

ОВДП – це тільки початок

Так співпало, що гривня зросла, коли на ринок вільно змогли вийти нерезиденти, і завели сюди приблизно $5 млрд. При цьому впали ціни на ринках металів, але це мало кого хвилює, тому що складно зрозуміти. Я б дочекався якогось хорошого аналізу, щоб зрозуміти від чого ж курс так впав.

Про всяк випадок дам цифру — на руках населення і бізнес в Україні тримають $84 млрд (євро теж тут враховані і перераховані в долари) в кеші! Це дані НБУ з Конференції з фінансових ринків. Ці величезні гроші поки що не дійшли до ринку ОВДП.

І ось чому:

тому що наші люди цьому інструменту все ще не сильно довіряють;

тому що треба дати податкову декларацію і тільки тоді можна за законом купити ОВДП. Але такий кеш, зрозуміло, часто в складних відносинах з податками.

Якщо ви помітили, то в 2019 році хотіли прийняти закон, що можна купити ОВДП і таким способом амністувати свої минулі доходи. Причому, заплатити податок 2,5%-5% (різні версії закону). Що буде, якщо його приймуть – тільки, напевно, зараз стало зрозуміло. Гривня зросте, напевно, ще на 30-40%! А що буде, якщо іноземцям раптом дозволять купувати землю в Україні? А що буде з курсом, якщо в країну масово підуть інвестиції в промислове виробництво (чого так сильно намагається домогтися наш Кабмін)? Або раптом ми перестанемо вести себе, як ліваки і дозволимо видобувати в Україні сланцеву нафту і газ?

Обирай валютний депозит у надійному банку зі ставкою до 3,65% річних

Настільки ще багато важливого, з точки зору відкриття різних ринків, не сталося в Україні (що давно сталося в багатьох більш розвинених країнах), що несерйозно поки що говорити про яке-небудь обґрунтування курсу.

Чому курс гривні до долара довго був 28? Чи була в цьому якась економічна причина?

Вважаю, що в 2014-2016 роках, коли в країні падало все, і було відчуття катастрофи, гривня просто покотилася вниз і випадково опинилася на позначці 28. Могла і далі покотитися, адже резерви НБУ були дуже малі. Але ні. І вважати, що 28, – це був закономірний курс. А чому? Просто до нього всі звикли. І ось тепер 23 за долар — це об'єктивно чи ні? Я не знаю. І ніхто не знає.

Головне не розчарувати ринок

Україна вже накопичила $25 млрд в резервах. Ще два роки тому було приблизно 10. Але наївно думати, що це допоможе стримати курс гривні, якщо відразу дуже багато інвесторів вирішать, що Україна рухається в неправильному напрямку. Тільки спалимо резерви даремно і будемо дурнями.

Є приклади.

Класика — коли Британія намагалася вистояти проти Сороса, але здалася, бо була загальна впевненість, що фунт переоцінений. І ті, хто йшов проти фунта (як Сорос), перемогли і заробили дуже багато.

Росія під час останньої кризи спалила приблизно $100 млрд резервів, але все одно здалася, і рубль впав у два рази.

І нещодавно Аргентина спалила майже $30 млрд кредиту МВФ, щоб стримати песо, але здалася, і песо катастрофічно впав. А ці мільярди їй потім віддавати! Своїх доларів у Аргентини немає — схоже на Україну.

Треба просто не давати приводу інвесторам колективно подумати, що валюта країни скоро повинна різко обвалитися. Тоді буде паніка, і, якщо ти не США, Зона євро або Японія, тебе змиє цією панікою. Нехай хтось думає так, а хтось навпаки. Це ринок.

Читайте також: Про те, як центробанк Швейцарії економіку від міцного франка рятував

Добре, що НБУ рухається в бік ринку. Щоправда, повільно і обережно. А як по-іншому, якщо майже на всіх — і колишніх, і нинішніх керівників НБУ — відкриті якісь божевільні кримінальні справи?