З одного боку — роздутий ажіотаж навколо заяви прем'єр-міністра Олексія Гончарука про відставку (як ми і попереджали ще в своєму ранковому п'ятничному прогнозі) — швидко «здувся» і відставки не відбулося. Але спекулянти спробували на цьому зіграти, в тому числі й на міжнародних ринках з українськими валютними облігаціями. І це їм частково вдалося. Папери в доларі з погашенням в 2032 році піднялися по прибутковості до 6,04% річних.

З іншого боку — збільшення клієнтського попиту останніх днів минулого тижня навіть на фоні періоду бюджетних платежів у компаній — призвело до зростання котирувань міжбанку і реакції на це готівкового ринку, де долар при продажу у вихідні коштував вже 24,30-24,40 гривень та вище.

Але завтра новий аукціон Мінфіну з розміщення гривневих ОВДП на загальну суму 6 млрд гривень за номіналом, з яких 4 млрд — довгострокові папери. Вони дуже цікаві нерезидентам і в період з 20 по 22 січня (підготовка, проведення та розрахунки по аукціону) на міжбанку буде продаватися нерезидентська валюта під купівлю цих облігацій. Це грає на користь гривні та дозволить Нацбанку знову викуповувати долар в резерви. Але саме скупка валюти регулятором і заважає в такі моменти курсу істотно просісти.

Невизначеністю ситуації щодо подальшого руху котирувань активно користуються спекулянти. Підлаштовуючись під дії великих гравців вони розгойдують курс і сьогодні продовжать в тому ж дусі.

По факту — основними законодавцями курсового тренда на сьогодні будуть НБУ і нерезиденти. Ціна викупу Нацбанком надлишку долара в поєднанні з обсягами продажів валюти іноземцями під купівлі облігацій — й будуть диктувати місцевим гравцям коридор по курсу на торгах 20 січня.

«Мінфін» прогнозує на понеділок висновок до 580-640 угод при обсягах операцій у межах до $ 210-250 млн. І коридор по долару 24,10-24,40 гривень з максимальною вірогідністю вихода на торги Нацбанку з викупом валюти у резерви.

Власники обмінників продовжать оперативно реагувати на коливання курсу на міжбанку та коригувати свої цінники протягом дня.

Котирування готівкового валютного ринку:

Курс долара в банках на 10 ранку: прийом 24,05-24,24 і продаж 24,30-24,45 гривень.

В обмінниках фінкомпаній: купівля 24,10-24,20 гривень та продаж 24,26-24,35 гривень

Стежте за цікавими і ексклюзивними матеріалами «Мінфіну» в Telegram