Які проблеми назрівають

За словами Георгієвої, нова епоха Великої депресії може бути спричинена нерівністю між різними групами населення країн та нестабільністю фінансового сектору.

Незважаючи на те, що розрив у нерівності між країнами за останні 20 років істотно скорочувався, розбіжності всередині країн, навпаки, зростали, каже голова Фонду.

Читайте також: В МВФ назвали умови затвердження програми для України (відео)

Зокрема, надмірна нерівність у доходах населення всередині країн може перешкодити зростанню і привести до «політичних потрясінь» та зміцнення популізму.

«Наприклад, у Сполученому Королівстві 10% найбагатшого населення має стільки ж статків, скільки і 50% найбіднішого. Певним чином ця тривожна тенденція нагадує раннє ХХ століття, коли технології та інтеграція в рівній мірі призвели до першої „позолоченої епохи“, потім до „Ревучих двадцятих“ і, зрештою, до фінансової катастрофи», — зазначила Георгієва.

Читайте також: Торгові війни США і Китаю: Наслідки для світової економіки

Наслідки Великої депресії 1920-х

На її думку, протягом наступного десятиліття такі проблеми, як зміна клімату і посилення торгового протекціонізму, можуть призвести до соціальних заворушень і нестабільності на фінансових ринках.

Нагадаємо, Велика депресія — це світова економічна криза у період з 1929 по 1933 рік. Її викликав обвал бірж у США.

Раніше повідомлялося

  • У 2020 році на світову економіку очікує «слоубалізація» — уповільнення темпів зростання. Про це йдеться в прогнозі консалтингового агентства PwC.
  • Голова Європейського центрального банку (ЄЦБ) Крістін Лагард в ході першого великого виступу на новій посаді назвала два чинники, які несуть загрозу світовій економіці.
  • До цього МВФ оголосив, що світовий борг досяг рекордної суми і в 2,3 раза перевищив світовий ВВП.
  • Як повідомляла директор-розпорядник МВФ Крісталіна Георгієва, сума державного і приватного світового боргу складає $188 трлн.