Основними гравцями на торгах 17 січня будуть місцеві компанії та НБУ. Нерезиденти почнуть активно заходити на ринок вже тільки з понеділка, коли будуть готуватися до нового аукціону з розміщення ОВДП (відбудеться наступного вівторка 21 січня).

А ось місцевому бізнесу треба сьогодні розраховуватися по податках з бюджетом і це призведе до традиційного дефіциту гривні на ринку, що збільшить продаж валюти експортерами та дещо стримає апетити щодо її купівлі у імпортерів.

Як і майже весь цей тиждень — основним законодавцем тренда по курсу на міжбанку залишиться НБУ. Його виходи / невиходи на ринок і ціна викупу надлишку пропозиції долара фактично диктували учасникам ринку коридор по курсу на торгах.

Ми зберігаємо нашу впевненість в тому, що чіткий сигнал регулятора про те, що він не готовий до просідання курсу нижче 24 гривень за долар — почутий усіма гравцями ринку і це їх поки теж влаштовує.

Якщо сьогодні, завдяки періоду бюджетних платежів у клієнтів, на торгах з'явиться надлишок долара — НБУ продовжить поповнювати ЗВР, що й утримає курс від істотного падіння.

«Мінфін» прогнозує на п'ятницю коридор по долару в межах 24,00-24,25 гривень з можливим виходом на торги регулятора з викупом валюти в резерви.

Власники обмінників продовжать оперативно реагувати на коливання курсу на міжбанку та коригувати свої цінники протягом дня.

Політичні «розборки», пов'язані з черговим аудіо-скандалом за фактом прослуховування наради урядовців і топ-менеджменту НБУ з прем'єр-міністром Олексій Гончаруком — і написання ним після цього заяви про відставку — не особливо будуть впливати на поведінку валютного ринку.

По-перше — в Україні вже бізнес та населення звикли до подібного роду зливу «брудної» інформації, а по-друге — ми впевнені в тому, що швидше за все відставка прийнята не буде, тому що зміна команди «молодих реформаторів» у період пікових навантажень зовнішніх виплат, досить непростій ситуації в економіці, майбутнього відкриття ринку землі і т.д. — поганий сигнал для потенційних інвесторів.

Крім цього, тоді знову «підвисне» робота з МВФ та іншими міжнародними донорами до моменту затвердження нового прем'єра. Тому ймовірність зміни уряду в такій ситуації дуже мала, хоча деякі члени уряду і можуть бути замінені, але через їх малу ефективність в роботі. Але на валютний ринок це не вплине.

Котирування готівкового валютного ринку:

Курс долара в банках на 10 ранку: прийом 23,95-24,17 і продаж 24,24-24,45 гривень.

В обмінниках фінкомпаній: купівля 24,10-24, 20 гривень та продаж 24,23-24,30 гривень.

Стежте за цікавими і ексклюзивними матеріалами «Мінфіну» в Telegram