Пояснення НБУ

Фактично заборона розраховуватися з бізнес-рахунків за послуги та речі, не пов’язані з підприємницькою діяльністю, діяла ще з 2003 року та продовжує діяти наразі. Однак оновлене доповнення до норм Нацбанку, яке чітко вказує на таку заборону, вирішили скасувати через «нерозуміння зі сторони бізнесу».

Читайте також: В Україні стало менше ФОПів. Що налякало підприємців

«Оскільки банківська система має бути захищена від ризиків здійснення фінансових операцій з ознаками фіктивності, Національний банк обговорить з Державною податковою службою механізми, спрямовані на мінімізацію таких ризиків», — повідомляють у Нацбанку.

Раніше повідомлялося

  • 16 січня глава НБУ Яків Смолій заявив, що Нацбанк зупинить норму постанови, згідно з якою ФОПам забороняється витрачати кошти з бізнес-рахунків на власні, не пов'язані з бізнесом потреби.

  • Минулого тижня набула чинності постанова Нацбанку, яка містить пряму заборону на витрачання коштів з бізнес-рахунків Фопів на особисті, не пов'язані з бізнесом, потреби.

  • У Нацбанку стверджували, що такі зміни дозволять мінімізувати ризики від здійснення фінансових операцій з ознаками фіктивності, знизять прояви тіньової економіки і розвитку безготівкових розрахунків.