Що кажуть у НБУ

«Ми призупиняємо дію нашого коментаря про те, що кошти з рахунків ФОП не можуть використовуватись на потреби, не пов'язані з підприємницькою діяльністю. Цей коментар стосується фактично податкової служби.

Але хочу сказати, що в цій постанові не було чогось такого, чого не було до цього. Норма діє з 2003 року, і в ній йшлося про те, що поточні рахунки фізосіб не можуть використовуватися для проведення операцій, не пов'язаних з підприємницькою діяльністю», — наголосив Смолій.

За його словами, своєю нормою НБУ не вносив жодних змін у чинне законодавство, оскільки фактично заборона на використання коштів з рахунків ФОП для особистих потреб діє в Україні з 2003 року.

Читайте також: В Україні стало менше ФОПів. Що налякало підприємців

Згідно з цією нормою для переказу коштів на власний рахунок з рахунку ФОП необхідне підтвердження про сплату податків і зборів або відсутність заборгованості по них.

Раніше повідомлялося

  • Минулого тижня набула чинності постанова Нацбанку, яка містить пряму заборону на витрачання коштів з бізнес-рахунків Фопів на особисті, не пов'язані з бізнесом, потреби.
  • У Нацбанку стверджували, що такі зміни дозволять мінімізувати ризики від здійснення фінансових операцій з ознаками фіктивності, знизять прояви тіньової економіки і розвитку безготівкових розрахунків.