Однак інтерес іноземців до вітчизняних цінних паперів створює ризики. Якщо вони вирішать вийти з цих інвестицій та вивести капітал з країни – це завдасть удару по курсу гривні. У яких випадках це може статись на своїй сторінці в Фейсбук пише віце-президент Українського союзу промисловців і підприємців Денис Красніков.

Не секрет, що зараз зміцнення валюти пов’язане зі значним заходженням в державні папери спекулятивного капіталу. Я поставив запитання: чи прораховує Мінекономіки, що буде, коли ці великі за українськими масштабами фінансові гравці вирішать зафіксувати прибуток та вийти з України? Незважаючи на їх добру економічну освіту, відповіді немає.

А вихід грошей може статися. Навіть обов‘язково колись станеться. Будь-які спекуляції направлені перш за все на фіксацію прибутку в певний момент.

Перекредитування України закінчиться як мінімум у таких випадках:

  1. Стане менш вигідно вкладати в українські папери, у цих гравців, з‘являться більш цікаві інструменти для ризикових, але дуже вигідних вкладень;
  2. Економіка України буде демонструвати падіння чи навіть перейде в рецесію внаслідок скорочення промислового виробництва та стрімкого зменшення надходжень від експорту, під загрозою буде виконання бюджету;
  3. Розпочнуться негативні тенденції на світових ринках чи навіть станеться світова економічна криза, відкладена поки що виваженими монетарними методами центробанків ЄС та США. Гроші терміново потрібно будуть для латання дір самим спекулянтам або виходу їх у кеш для купівлі знецінених, але важливих промислових об‘єктів, землі чи нерухомості на інших ринках.

Читайте також: Про ОВДП, піраміду, міцну гривню та користь стабільності

Є й інші сценарії. Якісь із них обов‘язково трапиться протягом 2-5 років.