Основною причиною такого збільшення активності на міжбанку будуть звичайно ж розрахунки по вчорашньому аукціону з розміщення ОВДП. До бюджету від їх продажу має сьогодні надійти 6 млрд гривень і значну частину цих купівель зробили нерезиденти. Їм необхідна гривня для оплати своїх  угод і вони вийдуть на міжбанк з продажем валюти.

Це з одного боку — збільшить статистику торгів, а з іншого — буде працювати на зміцнення гривні.

Аукціон пройшов вдало для Мінфіну України. При пропозиції паперів на 5,5 млрд гривень за номіналом — заявок на їх купівлю було на 25,2 млрд — тобто майже в 4,6 рази більше. Така конкуренція серед інвесторів дозволила Мінфіну знизити прибутковість до 9,88% річних по самим довгограючим паперам на 1407 днів і до 10,04% -10,73% річних за облігаціями на 84 дня, 434 дні та 721 день. Це хороший результат для чиновників, хоча такі рівні прибутковості все ще істотно перевищують вартості подібних розміщень у більшості інших стран.

Вихід такої пропозиції валюти з боку нерезидентів під розрахунки за гривневі ОВДП — потенційно буде сильно тиснути на валютні котирування в сторону їх зниження і повинен привести до просідання долара.

Але є два фактори — які підтримають курс цієї валюти на торгах:

1) викуп Нацбанком надлишків пропозиції в резерви, що зменшить перекіс пропозиції та попиту на ринку. Більш того — саме цінники НБУ при викупі долара і стануть основним орієнтиром по курсу на торгах;

2) не всі 6 млрд гривень надійдуть до бюджету за рахунок продажу валюти покупцями ОВДП. Днями були істотні погашення попередніх облігацій і багато інвесторів просто перевкладуть отриману раніше гривню у нові облігації. Крім цього, процес продажу валюти під аукціон почався вже практично з цього понеділка і тому частина додаткового припливу валюти на міжбанк під аукціон вже зіграла на ринку.

Тому обвалу котирувань долара на торгах в середу «Мінфін» не очікує, але загальна тенденція на зміцнення позицій гривні на міжбанку закріпиться.

 Порівняти ставки по депозитах в гривні, доларі та євро

Ми прогнозуємо на сьогодні коридор по долару у межах 23,80-24,05 гривень з виходом Нацбанку на торги зі скупкою надлишку пропозиції долара та спекулятивними спробами деяких великих гравців зіграти «на пониження» .

Власники обмінників у середу будуть дуже уважно стежити за тим, що відбувається на міжбанку і оперативно коригувати свої цінники прийому / продажу готівкової валюти протягом дня в залежності від тренда по курсу на торгах.

Котирування готівкового валютного ринку:

Курс долара в банках на 10 ранку: прийом 23,70-23,93 і продаж 23,99-24,23 гривень.

В обмінниках фінкомпаній: купівля 23,90-24,00 гривень та продаж 24,05 -24,15 гривень.

Стежте за цікавими і ексклюзивними матеріалами «Мінфіну» в Telegram