Регулятор відповів на найчастіші запитання і пояснив, що насправді змінюється для підприємців.

Що саме змінюється для ФОП?

Для ФОП діють норми щодо здійснення всіх видів розрахунково-касових операцій відповідно до договору та вимог законодавства, які встановлені з 2003 року.

Як і раніше, ФОП може витрачати кошти з «підприємницького» рахунку лише для підприємницької та незалежної професійної діяльності. Водночас, після сплати всіх податків та зборів, вони мають право перерахувати кошти з поточного рахунку, відкритого для підприємницької чи незалежної професійної діяльності, на поточний рахунок, відкритий для власних потреб.

Читайте також: В Україні стало менше ФОПів. Що налякало підприємців

Чи справді ФОПи для власних витрат мають перерахувати кошти на рахунок фізособи?

Так. За поточними рахунками ФОПів здійснюються всі види розрахунково-касових операцій, крім операцій пов’язаних із власними потребами.

Після сплати податків, зборів та інших платежів, передбачених, зокрема, Податковим та Господарським кодексами, ФОПи мають право перерахувати кошти з таких рахунків на власні поточні рахунки, відкриті для власних потреб.

Кошти з рахунку ФОПу на рахунок для власних потреб перераховуються після підтвердження про сплату податків та зборів або відсутність заборгованості за ними.

Для чого внесено такі зміни?

Нацбанк не вносив змін по суті, а лише уточнив норму про порядок використання поточних рахунків ФОПів.

ФОПи мають право після сплати податків та зборів отримати чистий дохід як готівкою, так і перераховувати цей дохід на власні поточні рахунки.

Упорядкування операцій ФОПів сприятиме мінімізації ризиків здійснення фінансових операцій з ознаками фіктивності, зниженню проявів тіньової економіки та розвитку безготівкових розрахунків.

Як ФОПи можуть використати кошти зі свого бізнес-рахунку?

За поточними рахунками ФОПів можна здійснювати всі види розрахунково-касових операцій, крім операцій, пов'язаних із власними потребами.

Бажаєш розмістити депозит. Обирай надійний банк та отримай до 3% в бонус від «Мінфіну»

Суб'єкти господарювання, які мають поточні рахунки в банках і зберігають на цих рахунках кошти, можуть здійснювати розрахунки за своїми грошовими зобов'язаннями, що виникають у господарських відносинах, у безготівковій формі, а також у готівковій формі відповідно до вимог та обмежень визначених Положенням про ведення касових операцій у національній валюті.

Чи встановлені обмеження щодо зняття готівки ФОП через банкомат?

Корпоративна картка є інструментом доступу до поточного рахунку ФОПів, за допомогою якої здійснюються розрахунково-касові операції по рахунку, з урахуванням обмежень, встановлених Положенням про порядок емісії електронних платіжних засобів і здійснення операцій з їх використанням та Положенням про ведення касових операцій у національній валюті.

Читайте також: Де відкрити рахунок для ФОПа: порівнюємо тарифи 12 банків

Обмежень щодо виплати чистого доходу ФОП, зокрема через банкомат за допомогою корпоративної картки немає.

Які санкції передбачені за порушення розрахунків ФОП?

Контроль за сплатою податків і зборів та застосування передбачених законом штрафів за порушення податкового законодавства покладено на контролюючі органи, відповідно до ст.191 Податкового кодексу.