Від чого залежатиме ціна

«Мінімальна ціна, за якою може продаватися земля, не може бути меншою, ніж нормативно-грошова оцінка», — заявив Сольський.

«В умовах відсутності прозорої ринкової ціни, ця норма буде захищати власників та місцеві бюджетіи на етапі відкриття ринку від штучного заниження ціни. Але в умовах обігу переважних прав викупу земель ця мінімальна ціна фактично і стане єдиною ціною на ринку», — зазначав раніше старший радник з питань управління земельними ресурсами проекту Prindex, США — Великобританія Денис Нізалов.

Читайте також: Закон про ринок землі. Експерт назвав всі плюси і мінуси

Середнє значення НГО

Під час презентації законопроекту про землю до другого читання було озвучено, що за даними Держгеокадастру з нормативної грошової оцінки сільгоспугідь, середнє значення НГО (нормативно-грошової оцінки — ред.) ріллі в Україні становить 27 499,72 гривні.

Зокрема, залежно від регіону НДО коливається від 21 411 гривень у Житомирській області до 33646 гривень у Черкаській.

Ринок землі і газу: яким буде курсом валют (відео)

Також в уряді повідомили, що після введення ринку земель сільськогосподарського призначення придбати земельний пай можна буде лише в безготівковий спосіб.

Читайте також: В НБУ пояснили, як банки будуть кредитувати фермерів після відкриття ринку землі

Раніше повідомлялося

  • 28 грудня 2019 року профільний комітет Ради рекомендував парламенту прийняти закон про ринок землі у другому читанні. Попередньо було внесено близько 4 тисяч поправок.

Читайте також: Законопроект про ринок землі затвердили до другого читання. 5 ключових положень

  • Раніше, 11 листопада, президент Володимир Зеленський заявив, що винесе питання про продаж сільськогосподарської землі іноземцям на всеукраїнський референдум після того, як парламент проголосує земельну реформу в першому читанні.
  • Найбільше дискусій викликали положення законопроекту про купівлю землі іноземцями та ліміт землі «в одні руки».
  • У версії законопроекту до другого читання ліміт був зменшений з 200 тисяч га до 10 тисяч га, як і запропонував президент після протестів.